Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, prof. Gordana Nakić i predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne prof. Ivan Baković upriličili su u Tomislavgradu radni sastanak.

Predsjednik DHK HB Ivan Baković upoznao je Ministricu s poviješću DHK HB (koje djeluje od 1993. g.), njegovim djelokrugom rada, članstvom (208 članova od osnutka Društva – 48 preminulih i 160 živućih) i nakladničkom djelatnošću (170 objavljenih naslova). Od programa i projekata posebno je istaknuo književni časopis Osvit (kojega je od 1995. do danas objavljeno 106 brojeva, a koji je referiran u CEEOL-u – Central and Easten European Online Library/ Frankfurt am Main/ http//www.ceeol.com), manifestaciju Šimićevi susreti na kojima DHK HB dodjeljuje godišnju Šimićevu nagradu za najbolje književno ostvarenje objavljeno na hrvatskom jeziku u protekloj godini, središnju pjesničku manifestaciju Humske dane poezije (koja traje već dvadeset i jednu godinu) u sklopu kojih je organizirano četrnaest Ikavskih skupova (na kojima književnici i znanstvenici izlažu svoja djela na/o ikavici čuvajući tako svoju jezičnu baštinu), te još niz drugih književnih manifestacija na kojima sudjeluju članovi DHK HB od Orašja do Ravnoga i kojima je DHK HB organizator ili suorganizator.

Ministrica Nakić je, prepoznajući važnost ovoga Društva, istaknula da je trud koji DHK HB svojim programima i nakladom ulaže u skrb za hrvatski jezik i kulturu u Bosni i Hercegovini od iznimne važnosti za čitav hrvatski narod, iako to djelovanje često nije percipirano na odgovarajući način od političkih struktura. Izrazila je zadovoljstvo što se jedan dio aktivnosti DHK HB odvija i na području Hercegbosanske županije (manifestacija Kraljevstvo riječi u Tomislavgradu u studenom već nekoliko godina u suradnji s KIC-om) te su slijedom toga razgovarali o mogućnosti da DHK HB proširi svoje djelovanje i na druge sredine u Hercegbosanskoj županiji u suradnji s lokalnim institucijama koje imaju slične programe. Uz pohvalu radu članstva i vodstva DHK HB, ministrica Gordana Nakić je iskazala spremnost poduprijeti rad Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne koliko mogućnosti Ministarstva dopuštaju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok