Završena je trodnevna kontrola Rasadnika Pržine i zdravstvenog stanja 12 sjemenskih objekata te 3 odjela za skupljanje sjemena poznatog porijekla.

Redovu polugodišnju kontrolu od 27. do 29. rujna 2021. godine obavili su djelatnici Službe za uzgoj i zaštitu šuma, djelatnici šumarija i Rasadnika Pržine u suradnji s predstavnicima Šumarskog fakulteta u Sarajevu.  

Pregledom je utvrđeno dobro zdravstveno stanje u Rasadniku i sjemenskim objektima, ali je ovogodišnji urod, nažalost, kod svih vrsta jako nizak. Urod kod bukve i trešnje u potpunosti je izostao.

Jedan od uzroka ovako niskog uroda može se prepisati klimatskim uvjetima i izrazito suhom ljetu i visokim temperaturama.  

Prema planu rada poduzeća uskoro se kreće  u primarno sakupljanje sjemena jele koje će se ostvariti u Bosankom Grahovu, a sjeme crnog i bijelog bora planira se sakupljati u Livnu i Tomislavgradu.

Sakupljeno sjeme dijelom će se koristit za potrebe rasadničke proizvodnje u JP Rasadnik Pržine ali i za šumsko-uzgojne radove kroz projekte sjetve na terenu.

Navode iz šumarije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok