Drvarčanima koji se bave preradom drenjine u subotu je uručeno rješenje o registraciji drvarskog mućenog pekmeza od drenjine, čime je ovaj proizvod službeno brendiran.

Rješenje o registraciji proizvoda predsjednici Udruženja "Budi zdrav kao dren" Jovanki Sabljić uručio je Dragan Brenjo iz Agencije za sigurnost hrane BiH tijekom 20. manifestacije "Dani drvarske drenjine".

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je brendiranje mućenog pekmeza od drenjine velika stvar za sve njegove proizvođače sa područja Drvara.

"Certifikat koji su danas Drvarčani dobili je priznat i u EU, što znači da se pekmez može praviti jedino u Drvaru i nigdje više pod tim nazivom", rekao je Pašalić.

Pašalić je najavio da će se raditi na tome da se zaštiti i rakija drenja.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić je, povodom 20 godina manifestacije "Dani drvarske drenjine", uručila zahvalnice svim izlagačima proizvoda od drenjine i novčano nagradila tri štanda za kategorije - raznovrsnost proizvoda od drenjine, najuređeniji štand i štand koji je imao najveću suvenirsku ponudu.

"Drvar je poznat po drenjini, drenjina je veleposlanik Drvara. Ove godine smo sa ponosom obilježili 20 godina postojanja. Ponosna sam na sve naše vrijedne domaćine zahvaljujući kojima se daleko čulo za proizvode od drenjine", rekla je Runić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok