Srednja strukovna škola iz Livna napravila je još jedan iskorak u nastojanju da učenicima pruži što kvalitetniju edukaciju te je nakon edukacije djelatnika različitih livanjskih škola za rad s darovitim učenicima počela s uređenjem prostora u sklopu projekta uspostave Centra izvrsnosti, piše Večernji list BiH.

Radovi u punom jeku

Projekt je rezultat zajedničke suradnje Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Elektrotehničke škole iz Splita i livanjskog SSŠ Silvija Strahimira Kranjčevića. Za realizaciju projekta uspostave Centra izvrsnosti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH odobrilo je školi u Livnu 100.000 kuna (oko 25.000 KM). Radi se o sredstvima u okviru programa poticanja prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH, a radovi na uređenju prostora u potkrovlju već su u punom jeku, govori nam ravnatelj škole Saša Grabovac.

- U dijelu potkrovlja bit će velika zbornica za kolege i drugi dio prostora namijenjen za veliku predavaonicu, odnosno trening-centar modernih tehnologija. Škola se prijavila zajedno sa školom u Splitu i sad “gazimo” krupnim koracima na izgradnji Centra izvrsnosti - kaže nam ravnatelj Grabovac. Inače, u ovoj školi s više prakse i otvaranjem novih smjerova nastoje doprinijeti razvoju poljoprivrede, a učenicima obrazovanje učiniti zanimljivijim. U tome im znatno pomaže mali pogon za preradu voća i proizvodnju sokova. Jednom smo takvom praktičnom satu nazočili i mi. Pod budnim okom nastavnika učenici su proizvodili sok od jabuke i mrkve, a nakon toga na red je došla i aronija. Organizator praktične nastave Antić Vidović ne skriva zadovoljstvo u radu s učenicima. Ističe kako im je postrojenje značajno unaprijedilo praksu.

- Djeca ovdje vide sam proces proizvodnje, od čišćenja i pranja voća do mljevenja, cijeđenja, pasterizacije, punjenja… U krugu škole imamo i svoj plastenik, gdje obavljamo i sadnju, dakle, uzgajamo sami svoje povrće i onda u ovom prostoru prerađujemo. Djeca su zainteresirana, sve mogu vidjeti, opipati - kaže nam Vidović. Pitamo učenike I. razreda, smjer fitofarmaceut – poljoprivredni tehničar, Valentinu Mišić i Davida Brešića što im znači ovakva praksa.

Na usluzi i OPG-ovima

- Znači mi puno jer dosta toga mogu naučiti, a ovaj smjer izabrala sam jer me baš zanimalo kako se prave sokovi - kaže nam Valentina, dok David dodaje kako mu je prvi put da pravi sok i da je zadovoljan nastavom. Inače, mali pogon za preradu voća i proizvodnju sokova donacija je Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu u okviru projekta “Potpora pripremi planiranja lokalnog razvoja vođenog zajednicom” koji je financiralo Ministarstvo poljoprivrede Mađarske, a škola je na usluzi i građanima i malim OPG-ovima. •

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u