Dugovi zdravstvenog sektora nastali su kao posljedica nesavjesnog rada u dužem periodu, nepoštivanjem propisa od strane rukovodilaca i Upravnih vijeća, te propustima od strane osnivača-Vlade odnosno Skupštine.

Ovakav odnos prema zdravstvenim ustanovama bio je siguran put da se dugoročno nanese šteta zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo i Vlada su od samog početka radili na ustroju javnog zdravstva u skladu sa propisima, a što do sada nije bio slučaj.

Svim zdravstvenim ustanovama je naloženo da se donese Pravilnik o sistematizaciji. Donošenjem ovog pravnog akta koji je u potpunosti usklađen sa pozitvnim propisima, u skladu sa prvom ključnom mjerom koju je neophodno realizirati.

Sistematizacija je podloga za financijski opstanak zdravstvenih ustanova. Donošenjem sistematizacije radnih mjesta stvaraju se uvjeti za implementaciju određenog broja procesnih mjera. Na žalost ni Bolnica ni druge zdravstvene ustanove nisu prešle ovaj najznačajniji korak.

>>> Alarmantna situacija u županijskoj bolnici "Dr. fra Mihovil Sučić"

Nema prebacivanja odgovornosti, ravnatelji i Upravno vijeće rukovodi ustanovom a na Vlada ili Skupština, a ZZO plaća usluge iako nema dovoljno novaca rade se uštede a ne primaju se novi djelatnici. Primanje djelatnika bez prethodno usvojene sistematizacije je direktan udar na poslovanje Bolnice. Sredstva koja je Bolnica dobila mimo tranše Zavoda u ovoj godini su:

- 700.000,00 KM Federalno ministarstvo

- Od Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih 350.000,00 KM

- Zavod će  dati 100.000,00 KM

- Ministarstvo je odvojilo 70.000,00 KM za Projekat zbrinjavanja medicinskog otpada

Postavljam pitanje – Ima li ikakvog razloga pored ovoliko sredstava da nema lijekova za operaciju?

Kakva je pozadina ovakvih odluka?

Za trenutnu situaciju u zdravstvu nema brzih i lakih rješenja. Ministarstvo je Odlukom Vlade imenovalo interresorni tim ( IRT ) sa zadacima da utvrdi dvije ključne polazne veličine za operacionalizaciju reformi u sektoru zdravstva i to:

- Iznos i struktura ukupnog akumuliranog duga za sve institucije javnog zdravstava

- Iznos troškova za funkcioniranje zdravstvenih ustanova na godišnjem nivou odnosno procjena iznosa nedostajućih sredstava za financiranje poslovanja usklađenog sa zakonskim normama bez stvaranja gubitaka

Nakon utvrđivanja ukupnog duga, ročnosti strukture povjerilaca, definirati modalitete i izvore otplate.

Analizom očekivanih kretanja raspoloživih izvora financiranja sa jedne strane i financijskih rezultata sa druge strane, nedvosmisleno pokazuje da je financijska održivost pružanja zdravstvenih usluga dovedena u pitanje na duži rok.

Reforma zdravstva je najsloženija reforma u pitanju su životi ljudi i tu nema nikakvog mjesta za politikanstvo i ubiranje političkih poena.

Stoji u priopćenju ministra rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HB županije Momčila Bajića.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok