Jučer je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno održan međunarodni znanstveni simpozij o grafici na temu Perspektiva tradicionalne grafičke prakse u suvremenom grafičkom identitetu.

Na simpoziju koji je dio programa 2. međunarodnog trijenala grafike  sudjelovalo je jedanaest predavača iz Poljske, Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uvaženi profesori, kustosi i povjesničari umjetnosti poput dr. sc. Mikice Maštrović, dr. sc. Ines Vodopivec, dr. sc. Marte Anne Raczek-Karcz, mag. Brede Škrjanec,  prof. Alberta Ballettija, prof. dr. sc. Vladimira Rismonda, prof. dr. sc. Aide Abadžić Hodžić, prof. Jagora Bučana, prof. Kristine Rismondo i muzejske savjetnice Željke Markov govorili su o povijesti bosanskohercegovačke i hrvatske grafike, o suvremenoj grafičkoj praksi, aktualnim tendencijama i perspektivi tradicionalne grafičke prakse u zemlji i svijetu.

Nakon predavanja prof. Kristina Rismondo održala je  radionicu otiskivanja visokoga tiska i monotipije na tkaninu. Studenti sa ALU iz Širokog Brijega i nekolicina talentiranih učenika livanjskih osnovnih škola u pratnji profesora mag. Antonije Gudelj, Rajmonda Čondrića i Marije Krivić učinili su dvoranu Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno pravom grafičkom radionicom. Ravnateljica gđa Dražena Džeko izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su zahvaljujući zoom platformi simpozij mogli pratiti umjetnici iz više zemalja i da je Livno opet postalo mjesto susreta grafičara iz cijeloga svijeta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok