U okviru projekta Unaprjeđenje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava  – LAB OP, kojeg implementira Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ održana je prva, od planirane dvije radionice, za zdravstvene djelatnike.

Zdravstveni djelatnici koji su prisustvovali obuci bili su uposlenici Županijske bolnice „Dr fra Mihovil Sučić“ u Livnu. Obuci je pristupilo 16 djelatnika. Teme radionice bile su sljedeće: 1. Osiguravanje pravilnog uzorkovanja krvi i urina 2. Priprema za laboratorijske pretrage, 3. Razni faktori koji utječu na laboratorijska istraživanja i njihovu pravilnu interpretaciju.

U uvodnom obraćanju ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi HBŽ, Momčilo Bajić je istaknuo da su potrebe zdravstvenog sustava velike i da zahtijevaju velika ulaganja, kako bi se išlo ukorak sa zemljama u okruženju i kako bi se doprinijelo poboljšanju zdravstvene skrbi stanovništva, te je također istaknuo da je kroz ovaj projekt Ministarstvo uspostavilo saradnju sa institucijama iz zemalja u okruženju, s kojima su moguća partnerstva na novim EU projektima. Ministar je nadalje istaknuo da će u fokusu budućih projekata biti primarno nabavka medicinske opreme, ali i edukacije i preuzimanje dobrih praksi u upravljanju zdravstvenim ustanovama. Stručni predavač bila je gđa Josipa Pavić specijalist medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Djelatnici koji su pristupili obuci su istaknuli da je obuka bila veoma relevantna, te da su neophodne nove obuke, budući da se samo kontinuiranim usavršavanjem postiže puni potencijal svakog uposlenika, a što se u konačnici izravno reflektira na razinu zdravstvene skrbi koju dobivaju pacijenti. Iduća obuka će se organizirati za uposlenike domova zdravlja sa područja Hercegbosanske županije, te je planirana za ponedjeljak 15.11.2021. godine.

« Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Sadržaj ove publikacije predstavlja isključivu odgovornost Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije i ne predstavlja stajališta Europske unije. »

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok