Epidemiološka slika u Hercegbosanskoj županiji kad je u pitanju pandemija koronavirusa trenutno je nešto povoljnija u odnosu na stanje u našem okruženju, što je donekle i razumljivo, ako u obzir uzmemo veličinu i gustoću naseljenosti naše i drugih županija.

Naime, zaključno s današnjim danom u HBŽ-u službeno je evidentirano 49 aktivnih slučajeva, od toga 30 u Livnu, 11 u Tomislavgradu, 7 u Glamoču i 1 u Kupresu, dok u Drvaru i Bosanskome Grahovu trenutno nema zaraženih koronavirusom. No, stvarni broj zaraženih je veći, budući da ovomu nisu pridodani i pozitivni slučajevi koji su otkriveni antigenskim testiranjem, a uvijek ima i zaraženih koji se ne testiraju, kazala je za Radio Tomislavgrad dr. Diana Mamić, ravnateljica županijskoga Zavoda za javno zdravstvo. Prenosi Tomislavcity.

Prema podatcima s kojima raspolaže Zavod, od početka pandemije do danas, zbog sumnje na zarazu, testirano je 13.125 osoba (PCR testovima), od čega je 5. 956 osoba bilo pozitivno na koronavirus. U istome razdoblju od Covida ili s Covidom preminulo je 170 osoba.

„Ono što u ovom trenutku mene kao epidemiologa zabrinjava je povećan broj hospitaliziranih. Trenutno je na Covid odjelu županijske bolnice u Livnu smješteno 13 pacijenata, dok su tri osobe s područja Županije upućene u mostarsku Covid bolnicu. Ovdje valja istaknuti da od ovih 16 hospitaliziranih, 15 ih nije bilo cijepljeno“ – kazala je dr. Mamić, dodavši da cjepiva u HBŽ-u ima dovoljno i to više vrsta: Pfizer, Moderna, Sinopharm, Sinovac, te AstraZeneca, čije su zalihe pri kraju. Cijepljenje se provodi ustaljenom dinamikom, a od početka cijepljenja do danas u HBŽ cijepljene su 16.134 osobe. Od toga 8.465 osoba je primilo prvu dozu, dok je 7.669 cijepljeno s obje doze cjepiva. Nedavno je u zdravstvenim ustanovama naše Županije započelo cijepljenje i trećom dozom, koju je do sada primilo 38 osoba.

Ovih dana u našu Županiju stiglo je i cjepivo protiv gripe. Ove godine nabavljeno je ukupno 780 doza, od čega je 480 financirala Vlada HBŽ, dok je 300 doza nabavljeno uz pomoć federalnoga Zavoda za javno zdravstvo. Cjepivo je već raspodijeljeno zdravstvenim ustanovama u Županiji, tako da se oni koji su se prethodno predbilježili, a kojima se to preporučuje, mogu cijepiti i protiv gripe, kazala je za RTG dr. Diana Mamić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok