Tijekom ove godine u Tomislavgradu se radilo na poboljšanju i stvaranju boljih i optimalnih uvjeta za rad i boravak učenika i njihovih učitelja u osnovnim školama, kao i djece i odgojitelja u Dječjem vrtiću.

Obnavljale su se prostorije pravljene prije više godina, mijenjali dotrajali prozori, vrata, podovi, krovovi, uređivana pročelja, radilo se na poboljšanju grijanja, dograđivali novi radni prostori i objekti... Piše Večernji list BiH.

Pametne ploče, računala...

Pritom su utrošena značajna financijska sredstva predviđena u općinskom proračunu za 2021. godinu. Osim za osnovne škole kojima je Općina utemeljitelj, izdvajana su i određena sredstva za srednje škole kojima je osnivač i staratelj Hercegbosanska županija.

Za Osnovnu školu Ivana Mažuranića u Tomislavgradu kojoj pripadaju i područne škole u Šuici i Kongori izdvojeno je ukupno 235.000 KM. Na središnjoj gradskoj školi u Tomislavgradu urađeno je novo termopročelje s termičkom izolacijom, promijenjeni svi otvori, postavljena nova elektronička rampa te kupljena pametna ploča i projektor u kabinetu kemije i biologije, a na školi u Šuici krov je u cijelosti promijenjen. Za Osnovnu školu fra Mije Čuića u Bukovici u čijem su sastavu područne škole u Brišniku, Roškom Polju, Mesihovini, Crvenicama, Seonici, Gornjoj Bukovici i Mrkodolu utrošeno je 45.000 KM.

- U Roškom Polju zamijenili smo prozore i vrata na školi, temeljito sredili kotlovnicu, izolirali je, stavili pročelje i krov i nabavili tri računala jer tu nema puno djece, a u školama u Bukovici i Brišniku opremili informatičke kabinete s po 10 računala. Zadovoljni smo, u planu imamo riješiti pet učionica u proračunu za sljedeću godinu - kaže Marija Karačić, ravnateljica središnje Osnovne škole fra Mije Čuića u Bukovici.

Za potrebe Osnovne škole Stjepana Radića u Prisoj, kojoj pripadaju područne škole u Kazagincu i Stipanićima, uloženo je također 45.000 KM. Iz toga je financirana promjena sustava za grijanje u školi u Prisoju i uređenje učionica u školi u Stipanićima. - Za školu u Prisoju naručena je peć za grijanje na loživo ulje u Italiji, njezina vrijednost zajedno s troškovima postavljanja je oko 20.000 KM. Doći će ubrzo i bit će montirana i u uporabi do kraja ove godine. Postavili smo vanjska vrata na ulazu u dvoranu za tjelesni odgoj i četiri radijatora u dvoranu te šest nadzornih kamera na školu, a u tijeku je i postavljanje triju nadzornih kamera na školu u Kazagincu – kaže Ante Jurčević, ravnatelj OŠ Stjepana Radića u Prisoju. Za potrebe Gimnazije Marka Marulića i Srednje strukovne škole izdvojeno je po 10.000 KM, a Osnovna glazbena škola Tomislavgrad dobila je 8700 KM za nabavu glazbala. Za drugu fazu izgradnje zgrade Dječjeg vrtića i opremanje utrošeno je 670.000 KM, za popravak dijela krova na Kulturno-informativnom centru 5000 KM. Ukupna ulaganja u 2021. godini iznose više od milijun konvertibilnih maraka, točnije 1,028.700 KM.

- Imamo razmjerno velik broj školskih objekata na prostoru općine i ulaže se, prema mogućnostima, u sve škole gdje postoji potreba. Osim toga, Općina redovito financira materijalne troškove i potrebe škola – grijanje, ogrjev, nastavna sredstva i pomagala, sredstva za čišćenje... Za materijalne troškove Osnovne škole Ivana Mažuranića u Tomislavgradu u 2021. godini izdvojeno je 155.000 KM, za Osnovnu školu fra Mije Čuića u Bukovici 80.000 KM i za Osnovnu školu Stjepana Radića u Prisoju 67.500 KM.

Rad Dječjeg vrtića

Općina financira i rad Dječjeg vrtića, za što je ove godine namijenjeno 275.500 KM te za rad i materijalne troškove Javne ustanove Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s poteškoćama u razvoju "Nova nada" 46.000 KM – objašnjava za Večernji list Bože Kovačević, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i opću upravu u Općini Tomislavgrad.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u