Skupština Hercegbosanske županije u ponedjeljak je na izvanrednoj sjednici usvojila Zaključak kojim Nacrt županijskoga proračuna za 2022. godinu u iznosu od 89,7 milijuna maraka može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga Zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

U svom obrazloženju ministar financija HBŽ-a Draško Dalić ustvrdio je kako je Nacrt proračuna rađen na temelju smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2022.- 2024. godine i Dokumenta okvirnog proračuna za isto razdoblje koji predviđaju visinu prihoda i primitaka te rashoda i izdataka za 2022. godinu kojih su se dužni pridržavati svi proračunski korisnici.

Proračunski korisnici su, kaže ministar, dostavili svoje zahtjeve s određenim rokom tako da ukupan Nacrt Proračuna za 2021. godinu iznosi 95,8 milijuna maraka.

Budući da su zahtjevi proračunskih korisnika premašili prijedlog utvrđen u Dokumentu okvirnog proračuna HBŽ-a za razdoblje 2022.-2024. godine (79,3 milijuna KM) za 16,5 milijuna maraka, djelatnici ministarstva financija su prije održavanja konzultacija pokušali realno utvrditi iznos potrebnih sredstava svakog proračunskog korisnika, naveo je ministar.

Po njegovim riječima, porezni prihodi su planirani u iznosu od 74,5 milijuna maraka i veći su za 27,28 posto u odnosu na prihode planirane u 2021. godini, a neporezni prihodi u iznosu od 7,7 milijuna, odnosno tekuće potpore planirane su u iznosu od 2,4 milijuna maraka.

U ovogodišnjem nacrtu, dodao je Dalić, uvršteno je 4,6 milijuna maraka neraspoređenih prihoda iz ranijih razdoblja.

Vezano za kapitalne izdatke rečeno je kako oni iznose 5,4 milijuna maraka i manji su za 1,6 u odnosu na proračun za 2021. godinu.

- Razlog smanjenja, u odnosu na 2021. godinu, je smanjenje pozicije nabave ostale opreme koja se planirala unutar projekta, otplata domaćeg pozajmljivanja te smanjenje na poziciji rekonstrukcije, najvećim dijelom kod srednjih škola, gdje su smanjena sredstva koja se planiraju iz potpora i donacija - istakao je ministar. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok