Dok su brojni Livnjaci otišli i još uvijek idu u potragu za boljim životom, ima i onih koji se vođeni ljubavlju prema svom rodnom kraju, ipak vraćaju i koriste njegove potencijale za pokretanje biznisa. Nakon 25 godina života u inozemstvu, Branko Popović vratio se u rodno Livno gdje je odlučio ostvariti svoj dječački san. Uzgaja konje i razvija turističku ponudu Livna.

“Mi smo oduvijek bili stočarski kraj. Kao dijete živio sam u obitelji koja je držala stoku, ali konji su nam uvijek bili nedostižan san. Uvijek smo imali neke radne konje, sada imamo i jahaćih i svega. To je prekrasan sport i prekrasne životinje”, rekao je Popović, javlja N1.

No ne brine samo o livanjskim konjma, u njegov pansion stižu konji iz raznih dijelova svijeta, čiji ih vlasnici ostavljaju Branku na brigu i čuvanje.

“Ljudi nam ih šalju na pansion da se liječe i rehabilitiraju i mi se brinemo o njima. Većinom se oporave svi, tu im bude dobro, ne koriste se, ne jašu se, samo žive, jedu, piju i hodaju”, dodao je.

Priroda livanjskog kraja kući je vratila i njegovog kolegu Marina koji se također posvetio turizmu. Nakon što je na inicijativu poduzetnika i inovatora Mate Rimca pokrenut Tehnološki park Linnovate Marin je prijavio svoj poslovni plan koji Rimac i podržao. Pokrenuli su tvrtku te ciljanim investicijama stvorili sadržaj za cijelu godinu.

“Nudimo gostima obilazak divljih konja, prelijepih vidikovaca na planini Cincar, prvih sirana koje su bile bile na planini Cincar, jer je Livno poznato po livanjskom siru. Obilazimo i stari most na Dumanu, nudimo domaći piknik i ručak u prirodi. Počeli smo s turama elektirčnim biciklima, paraglajding, vožnju kajacima”, rekao je Marin.

Najveći potencijal u razvoju turizma Marin vidi u divljim konjima koji su glavni razlog zbog kojeg je Livno postalo jedna od traženijih destinacija za odmor. Stoga su u skladu s potrebama krenuli u proširenje svoje ponude.

“Sada smo u procesu izgradnje našeg resorta, radimo vikendice na našem zemljištu koje smo kupili u šumi koji će ja vjerujem biti najzanimljiviji smještaj u našoj regiji jer radimo nešto što nema nigdje na ovim prostorima”, dodao je Marin.

Stotine divljih konja prava su turistička atrakcija, koja prema mišljenju livnjaka nije dovoljno iskorištena. Stoga su Marin i njegova mlada ambiciozna ekipa preuzeli stvar u svoje ruke. A cijela priča ide dalje od turizma i prirode, ona je poručuje Marin, šansa za mlade ljude da u svojoj sredini pronađu nove prilike radeći ono što vole.

Pogledajte video >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube