Ovih smo dana putem portala i drugih medija izloženi raznim informacijama i dezinformacijama vezanim za izgradnju VE Ivovik, kao i o ugovoru o međusobnoj suradnji potpisanom 2014. godine između Grada Livna (u to vrijeme Općine) i investitora.

Stranka HRS, točnije njen predsjednik Ivica Brešić iznio je niz informacija koje u negativnom kontekstu implementiraju sklopljeni ugovor, prikazujući ga višestruko štetnim za Livno.

Između ostalog tvrdi da ce općina Tomislavgrad dobivati i do deset puta veće naknade po svim osnovama ugovora od Grada Livna. S ciljem istinitog i točnog informiranja javnosti o spomenutom ugovoru i svemu što on uistinu znači za Grad Livno, provjerili smo sve navode, kao i činjenice iz ugovora kako bi raspolagali točnim informacijama.

Ugovor koji je potpisan između Općine Livno i investitora VE Ivovik je gotovo identičan kao i ugovor potpisan između investitora i Općine Tomislavgrad. Prema tom ugovoru (Članak 4.) VE Ivovik se obvezuje Općini Livno, pored naknade utvrđene koncesijskim ugovorom, plaćati i mjesečnu naknadu od 1 % mjesečnog prihoda od iznosa dobivenog za proizvedenu i prodanu električnu energiju s turbina na prostoru općine Livno (što Brešić navodi da nije).

VE Ivovik se obvezala plaćati i 0,20 KM po metru četvornom godišnje za pristupnu cestu na prostoru općine Livno koju će sami izgraditi (što Brešić također tvrdi da nije).

VE Ivovik prema spomenutom ugovoru obvezala se platiti i jednokratnu naknadu od 2933,75 KM po stupu kao i naknadu za sve promjene krajolika i gospodarenja prirodom, te sva druga ograničenja nastala uslijed izgradnje vjetroelektrane Ivovik.

Pored ovih obveza, VE Ivovik će plaćati i 1,5 % mjesečnog prihoda od proizvedene i prodane električne energije Hercegbosanskoj Županiji, a taj iznos se opet dijeli na županiju,

Grad Livno i Općinu Tomislavgrad. Imajući u vidu da će VE Ivovik sa snagom od 84 MWh, na godišnjoj razini, a po sadašnjim cijenama električne energije uprihoditi oko 32 000 000 KM, jasno je da će novčani iznos koji će dobivati Grad Livno biti znatno veći od 55 700 KM koji je Brešić izračunao.

Točno je da Livnjaci sve ove godine plaćaju 5,07 KM po svakom MWh utrošene električne energije, ali je točno i to da taj iznos plaćaju i svi građani u Federaciji BiH. Nije li u tom slučaju bolje imati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora pa da se taj iznos vraća lokalnoj zajednici, nego ga plaćati, a nemati takvu proizvodnju.

Točno je i to da su ugovorom iz 2019. i 2020. planirane 42 turbine snage 2 MW kao i da je sad riječ o postavljanju 20 turbina snage 4,2 MW. Kako doznajemo razlog je unapređenja tehnologije i povećanja snage turbina. Turbine koje su bile planirane 2014. od 2 MW sad se gotovo i ne proizvode, a razlog je tehnološki napredak.

Netočno je da sad, kad je u pitanju samo 20 turbina, treba izdavati nove koncesije i dozvole jer se u ovom slučaju radi samo o preprojektiranju, a ukupna snaga ostaje ista 20 x 4,2 MW = 84 MW . Ukoliko snaga ostaje ista nisu potrebne nove suglasnosti, odluke ili koncesije.

Točno je da se od tih 20 turbina, 11 gradi na području Livna, a 9 na području općine Tomislavgrad. Uzimajući u obzir sve obveze iz ugovora lako dolazimo do činjenice da će Livno imati ukupnu novčanu naknadu veću nego Tomislavgrada iz razloga istih naknada, a većeg broja turbina na prostoru općine Livno, što je u konačnici nebitno. Bitno je da obe jedinice lokalne samouprave će imati korist od projekta izgradnje VE Ivovik.

Sve navedeno potvrđuje da je Grad Livno u pregovorima itekako vodio računa o zaštiti vlastitih interesa.

S kojim podacima raspolaže gospodin Brešić i na koji način izračuna je došao do nekakvih 55 700 KM ili do deset puta manjeg iznosa koje bi navodno Livno dobivalo u odnosu na Tomislavgrad, trebao bi stručno pojasniti građanima, ili je svjesno obmanjivao javnost.

Točno je da je sjedište tvrtke koja obavlja istražne radnje premješteno iz Livna u Sarajevo i da bi naša županija, a time i Livno mogli biti oštećeni za poreze po iskazanoj dobiti VE.

Međutim točno je i to, da s obzirom na investiciju od gotovo 260 000 000 KM VE Ivovik kroz idućih osam do deset godina neće imati dobiti, pa prema tome neće ni plaćati porez na dobit. U tom periodu moguće je da sjedište tvrtke ponovo bude u Hercegbosanskoj županiji.

Odjel za informiranje GO HDZ BiH Livno

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok