Dom zdravlja Tomislavgrad u posljednjih desetak dana bilježi veliki porast osoba koji su uslijed respiratornih infekcija i visoke temperature zatražili zdravstvenu uslugu unutar ove ustanove, potvrđeno je za Fenu iz ove zdravstvene ustanove.

Uglavnom se radi o oboljelima od virusa influence (gripe), dok je manji dio tijekom testiranja bio pozitivan na covid - 19.

Da se radi o većem broju oboljelih osoba svjedoči podatak o koloni osoba koji čekaju u nedjeljno jutro otvaranje ljekarni u Tomislavgradu.

Za većinu tih pacijenata, liječnici unutar tomislavgradske zdravstvene ustanove propisuju simptomatsku terapiju (lijekovi za snižavanje temperature i higijensko-dijetetski režim, uzimanje tekućine s mnogo vitamina C, upotreba meda te primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade gripe ) izuzev onih kod kojih je uslijed pogoršanja bolesti došlo do komplikacije s bakterijskim uzročnikom koji zahtjeva antibiotsko liječenje, navode iz iz Doma zdravlja.

Dodaju da ova akutna zarazna bolest sa sobom donosi povišenu temperaturu, drhtavicu, iscrpljenost, gubitak apetita, bolove u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolju i kašalj, a u težim slučajevima upale pluća.

Zbog dolaska velikog broja građana iz zemalja EU za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana u Tomislavgrad, iz Doma zdravlja je također poručeno da Covid ambulanta ponovno radi punim kapacitetom i svakodnevno se u njoj opservira najmanje 40-ak pacijenata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, trenutno je na ovom području pozitivno 244 slučaja na covid - 19 potvrđenih PCR testiranjem ili su bili pozitivni na antigenskom testu.

Ravnateljica Zavoda Dijana Mamić ističe pak da postoji nemali broj osoba koji se nisu testirali ali u sebi nose covid - 19.

-Povećanim brojem pozitivnih na testiranju, povećan je broj hospitaliziranih u covid odjel Županijske bolnice u Livnu gdje se nalazi 23 pacijenta sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je 6 pacijenata s težom kliničkom slikom upućeno u Covid bolnicu u Mostar - rekla je Mamić. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok