Zbog pogoršane epidemiološke situacije u HBŽ u zgradi Vlade Livnu zasjedao je Krizni stožer Ministarstva zdravstva te donio određene zaključke, točnije preporuke koje je proslijedio županijskoj Vladi. Jedan od zaključaka je da se početak nastave u drugom polugodištu u svim osnovnim i srednjim školama odgodi za sedam dana, tako da će se učenici u školskim klupama naći 17. umjesto 10. siječnja.

Gordana Nakić, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta HBŽ, kazala nam je kako su uvažili preporuku Kriznog stožera, tako da će se školarci odmarati još jedan tjedan, a izgubljeni radni dani nadoknadit će se od proljetnog raspusta. Navodi Večernji list BiH.

Na naše pitanje kakvo je stanje u školama bilo prije odlaska na zimski raspust odgovara: "Što se tiče korone prije raspusta, odlična situacija. Imali smo vrlo malo slučajeva na nivou Županije, tri do četiri. U ovom trenutku ne mogu reći kakva je jer nemamo izvješća iz škola".

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diana Mamić dodaje kako se dogodilo ono čega su se u Stožeru i pribojavali: „Na naplatu su došla tradicionalna božićna druženja, svadbena veselja, dolasci onih koji rade u inozemstvu kako bi blagdane proveli sa svojima kod kuće, povećan broj turista, ljubitelja bijelog sporta iz susjednih zemalja i Europe. Sve to rezultiralo je naglim porastom zaraženih korona virusom. Evo od 181osobe PCR testirane jučer stigli su rezultati koji govore da je na koronu pozitivno njih 116. I danas smo imali veliki broj testiranja, što PCR testom, što brzim antigenskim, tako da očekujemo daljnji rast korona pozitivnih".

Inače, do ovog najnovijeg podatka u HBŽ su bila 264 aktivna slučaja, potvrđena PCR testom, čemu, po riječima dr. Mamić, treba dodati preko 200 slučajeva covid-19 koji su potvrđeni brzim antigenskim testom. U Županijskog Bolnici u Livnu na covid-odjelu hospitalizirano je 26 oboljelih, dok je 6 sa težom kliničkom slikom na liječenju u SKB Mostar.

Nakon danas pristiglih rezultata stanje je sljedeće: u HBŽ trenutno je 365 korona pozitivnih od čega u Livnu 232, u Tomislavgradu 125, Drvaru i Glamoču po 3, te u Kupresu 2.

Preopterećenost zdravstvenog sustava, kao i činjenica da se veći broj zdravstvenih djelatnika nalazi u izolaciji, ili su korona pozitivni, nakratko je zaustavio proces imunizacije, potvrdila nam je dr. Mamić te dodala: „Više nismo mogli naći rješenje tko će raditi cijepljenje, međutim, tu našu, rekla bih jednodnevnu odluku, smo povukli. Našli smo neki modus i reorganizirali se, budući da se cijepljenju treba dati prioritet, tako da s redovitom imunizacijom protiv korone počinjemo od ponedjeljka, 10. siječnja.“

Iz Kriznog Stožera HBŽ preporučili su i roditeljima djece predškolskog uzrasta da, ukoliko imaju mogućnosti, djecu ne dovode u vrtiće u narednih desetak dana, a Županijsku Upravu za inspekcijske poslove pozvali da pojača kontrolu propisanih mjera.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok