Župa svetog Ilije u Glamoč, kao i mnoge župe u Banjalučkoj biskupiji, ima svoju burnu povijest. Tu burnu povijest posljednja su ratna događanja učinila još burnijom.

Župnu crkvu sagrađenu 1903. godine, spaljenu u Drugom svjetskom ratu te obnovljenu 1969. godine, srpski ekstremisti su 1992. godine minirali i posve srušili. Nova je crkva stavljena pod krov 2005. godine. Jednaka sudbina pogodila je i župnu kuću u blizini župne crkve. Godine 1997. na mjestu župne kuće podignut je župni pastoralni centar čiji se dio godinama koristio za bogoslužje i druga župna okupljanja. Centar je također služio za župni stan i župi ured, no uvijek je njegova prvotna namjena bila za pastoralne potrebe i privremeno – do izgradnje crkve – za liturgijska slavlja. Izgradnja i uređenje župne kuće i prostorija za pastoralnu namjenu usporena je i stavljena u drugi plan zbog žurne potrebe za izgradnjom župne crkve.

Danas pastoralni centar župe Glamoč, u sklopu kojeg se nalaze prostori župnog stana i ureda, kao i svaka građevina s vremenom, potrebuje obnoviteljske zahvate. Tim povodom je na inicijativu župnika vlč. Borisa Ljevaka, a u suradnji s članovima pastoralnog i ekonomskog vijeća, 27. siječnja 2022. godine organizirana donatorska večer na koju su se odazvali privrednici s područja župe Glamoč. Nakana ove donatorske večeri bila je prikupiti sredstva za dovršenje radova i obnovu kompleksnog župnog pastoralnog centra i prostora koji se nalaze u njemu. Uvidom u stanje stvari svi su se složili da je neophodna promjena dotrajalog krova, te neadekvatne stolarije i fasade. Na održanoj donatorskoj večeri, župnik je predstavio plan i dinamiku predviđenih radova koje su s odobrenjem i korisnim sugestijama te novčanim sredstavima sudjelovali i prisutni gospodarstvenici koji djeluju u župi Glamoč. 

Župu svetog Ilije u Glamoču – u kojoj od 1995. godine djeluju sestre Klanjateljice Krvi Kristove koje daju neizbrisivi pečat župi i općini Glamoč djelujući u pastoralnim aktivnostima i općinskom vrtiću – čine žitelji koji su preko 90% izbjeglice protjerane sa svojih ognjišta u posljednjem ratu. Župa Glamoč i danas je bogata mladim obiteljima s brojnom malom djecom. Pastoralne djelatnosti u župi su iznimno razvijene i već odavno postavljene na dobre temelje. Stoga je župi potreban adekvatan prostor za pastoralna, vjerska i kulturalna zbivanja kako bi se nesmetano mogao odvijati život ove župne zajednice.

Na koncu ove donatorske večeri župnik je zahvalio privrednicima na odazivu, sudjelovanju, korisnim sugestijama i prikupljenim novčanim sredstvima u iznosu od 32 500 KM te na spremnosti i želji da pokažu kako je ova župa i dalje živi znak Božje prisutnosti u Glamoču. Vrijedi napomenuti da su u ovoj nakani obnove pastoralnog centra svoj doprinos dale županijske i općinske vlasti, kao i međunarodna dobrotvorna organizacija papinskog prava Kirche i Not koja već godinama pomaže slične projekte u Bosni i Hercegovini.

Navode iz župe Glamoč.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok