Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 18. veljače 2022. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog D.G. rođenog 1979 godine u B.L. gdje je i nastanjen, radi postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo Prijevare iz čl. 294. stavak. 1. u vezi sa čl. 55. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine

Optuženom se stavlja na teret da je području Kantona 10 u Livnu tijekom mjeseca ožujka 2021. godine lažno se predstavljajući se kao predstavnik i vlasnik  poduzeća “M” d.o.o. iz B.L, dovodeći u zabludu vlasnike i poslovođe oštećenih pravnih osoba,  da će po preuzimanju robe, ispostavljene fakture platiti putem žiro računa poduzeća “M”, u više navrata od oštećenih uzimao određene količine svježeg mesa, suhomesnatih proizvoda, raznih mesnih prerađevina i dr, a koje nije platio po ispostavljenim fakturama, koje je ovjeravao pečatom poduzeća “M”d.o.o. B.L. oštetivši na taj način oštećene za iznos od 20.111,44 KM. Tijekom rada na predmetu utvrđeno je da optuženi nije vlasnik, opunomoćenik poduzeća “M” niti je u bilo kakvom pravnom odnosu sa istim, a poduzeće je imalo blokirane račune od šestog mjeseca 2020. godine.

Navode iz Tužiteljstva K10.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Livnu, pripadnici MUP-a RS, PU Banja Luka su uz prisustvo pripadnika FUP-a Sarajevo, Detašmana Livno, dana 21. prosinca 2021. godine u Banja Luci izvršili pretres stambeno poslovnog objekta optuženog koji se nalazi u Banja Luci, kojom prilikom su pronađeni tragovi i dokazi koji se dovode u vezu sa počinjenjem kaznenog djela.

Osumnjičeni D.G je isti dan lišen slobode, te je nakon kriminalističke obrade i kompletiranja predmeta , Federalna uprava policije Sarajevo, Detašman Livno, ovom tužiteljstvu dostavila izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Prijevare iz članka 294. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je nakon ispitivanja osumnjičenog, koji je u potpunosi priznao izvršenje kaznenog djela koje mu je stavljeno na teret, Općinski sud u Livnu dana 22. prosinca osumnjičenom D.G odredio mjeru pritvora u trajanju od jedan mjesec.

Prije podizanja optužnice, sa osumnjičenim D.G. koji je u međuvremenu u potpunosti nadoknadio štetu oštećenima, nakon pregovaranja o krivnji, zaključen je sporazum o priznanju krivnje, kojim isti u potpunosti priznaje krivnju za učinjeno kazneno djelo, nakon čega je Optužnica dostavljena sudu na potvrđivanje.

Sporazumom o priznanju krivnje, optuženom je za kazneno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret predložena kazneno pravna sankcija u vidu kazne zatvora.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 15. ožujka 2021. godine zakazao ročište  za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok