Foto: Facebook Fotke by Teica

Kamešnica, ljepota, šuma, potoci pitke vode, kamen, ptičji pjev, znoj, umor, borba sa sobom i s planinom, uspon, uspjeh, radost i druženje! I sve to u jednom danu na tradicionalnom 5. planinarskom pohodu pod nazivom “100 žena na Kamešnici”, koji su ove godine, nakon dvogodišnje “koronastanke” organizirale članice PD-a “Cincar” Livno, piše Večernji list BiH.

Naravno, kolegicama su svojski pomogli muški članovi društva, osobito u nošenju teških stvari do planinarske kućice na Pešinom vrilu (1400 m/nv), a polazna točka je u podnožju planine s izvora Ozrin (733 m/nv) na kraju sela Podgradina. Prijeći visinsku razliku od skoro 700 metara u nešto više od 3 km popriličan je podvig i bez dodatnog tereta, a kamoli s loncima, plinom, namirnicama i svim drugim potrebnim stvarima za prihvat brojnih ljubitelja prirode, rekreativaca i planinara iz BiH i susjedne Hrvatske.

Vrh Konj

U šali su sami sebe nazvali “magarčići” i slali fotografije u grupu. Njima posebna zahvala jer valjalo je primiti i nahraniti više od 600 sudionika iz Livna, Tomislavgrada, Mostara, Jablanice, Uskoplja, Banje Luke, Splita, Omiša, Sinja, Trilja, Šibenika, Promine, Knina… Tako je ovaj pohod srušio sve prethodne rekorde, a Kamešnica, jedna od planina u sastavu Dinarida, ove nedjelje zasigurno je bila najnapučenije mjesto u Livnu, a i šire. Dio sudionika ostao je na prvoj postaji, Pešinom vrilu, a najodvažniji svladali su i uspon do najvišeg vrha - Konj na 1856 m/nv.
Fizički napor, ljepota prirode i ugodno društvo pune baterije, govorili su nam gotovo svi, a posebno susjedi iz Dalmacije koji ističu kako je valjda i prisilni “zatvor” uvjetovan koronom učinio da ljudi pohrle jedni drugima i uživaju u ljepoti.
Nakon kraćeg odmora uz kavu i čaj, pokoji sendvič i slatkiš, krenulo se prema vrhu. Od doma, uz lagani uspon, staza skreće desno te nakon petnaestak minuta dovodi nas na “Golu kosu”. S tog se mjesta pruža prekrasan pogled na Buško jezero i okolna sela, planinu Tušnicu koja ga natkriljuje s visinom od 1656 m/nv. Ispod nas, duboko dolje, prostire se istočni dio Livanjskog polja, ispresijecan melioracijskim kanalima, grad Livno.

Ručak i druženje

Laganim korakom krenulo se do odmorišta - Pešino vrilo - gdje je poslužen grah, a nakon ručka i druženja uz piće, polako spremamo stvari. Uslijedio je, ništa manje naporan, silazak do Podgradine. Sve je prošlo u najboljem redu, uz nekoliko manjih ozljeda, a kućama se, uz zadovoljstvo što smo ostvarili cilj, donijela i pokoja upala mišića.

Pogledajte fotogaleriju >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok