• Short title article: Kultura

Prošloga tjedna Subotica je bila domaćin 22. dana Balinta Vujkova.

Ovogodišnja manifestacija trajala je četiri dana te je posvećena hrvatskoj knjizi i riječi. Središnja tema bogatog i raznovrsnog programa bila je ikavica pa su je posjetitelji imali priliku čuti u različitim izričajima, od suvremene bunjevačke ikavice, ikavice Monoštora i Sonte do hercegovačke ikavice.

U dijelu programa „Hercegovačka i bačka ikavica u Matoševom šeširu“ priređenog za srednjoškolce koji se školuju na hrvatskom nastavnom jeziku, iz naše su županije sudjelovali književnica Ivana Ćurić, profesor Krešimir Tabak te ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić. Književnica Ćurić srednjoškolcima je predstavila dio svojih priča na hercegovačkoj ikavici, nakon čega su učenici povlačili paralele između hercegovačkog i vlastitog izričaja ikavice. Povodom 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša, prof. Tabak održao je predavanje na temu „Što ‘Z’ generacija može naučiti od Matoša“ te tako aktualizirao ideje i misli ovoga hrvatskog velikana.

Drugoga dana održana je znanstveno-stručna konferencija na kojoj je prof. Tabak imao izlaganje na temu „Matoševo rodoljublje i kritički stavovi o hrvatskim društvenim i kulturnim prilikama“, a u večernjem dijelu „Dodjela nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata“ književnica Ćurić pročitala je svoju humoresku napisanu na ikavici i na taj način obogatila ovu svehrvatsku kulturnu večer.

Ministrica Nakić istaknula je kako Hrvati, gdje god živjeli, pripadaju jednom narodu, a ovakve susrete ocijenila je iznimno važnima zbog povezivanja ljudi, razmjene iskustava te čuvanja i promicanja hrvatskog jezika i kulture. Posebno je zadovoljstvo izrazila zbog mogućnosti da se izričaj hercegovačke ikavice predstavi u Vojvodini i na taj način afirmira bogatstvo naše jezične baštine. Na koncu je kazala kako će ministarstvo i Vlada i u nastavku podržavati manifestacije koje jačaju vezu među Hrvatima i doprinose očuvanju hrvatskog identiteta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok