Na Forbesovoj listi 153 zemlje pogodne za biznis Bosna i Hercegovina se našla na nezavidnoj 97. poziciji.

Ovime se naša zemlja našla u društvu Gvatemale, Zambije, Tunisa, Libana i Uzbekistana i najgore je plasirana ne samo u regiji, već i u cijeloj Europi.

Američki magazin mjerio je više segmenata za razvoj biznisa, uključujući poreze, osobne i ekonomske slobode, birokraciju, imovinska prava, inovacije, korupciju, tehnologiju, monetarne i trgovinske slobode i zaštitu investitora.

Najboljom zemljom za biznis proglašena je Velika Britanija, a najgorom Čad. Od zemalja regije najbolje kotira Slovenija (32.), dok je Hrvatska na 51., Makedonija na 63. poziciji, a Crna Gora na 68., Srbija na 69. i Albanija na 71. mjestu. U opisu koji stoji uz BiH navedeno je da ima ekonomiju u tranziciji s ograničenim tržišnim reformama te da se njena privreda u velikoj mjeri oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i najmeštaja, kao i na inozemnu pomoć. Visoko decentraliirana vlada otežava koordinaciju i reformu ekonomske politike, dok prekomjerna birokracija i segmentirano tržište obeshrabruju strane investitore, piše Forbes. Prenosi Dnevni list.

Najozbiljniji makroekonomski problem, prema pisanju poslovnog magazina, je visoka nezaposlenost, a ekonomski prioriteti BiH u idućem razdoblju morali bi biti: ubrzanje integracije u Europsku uniju, jačanje fiskalnog sustava, reforma javne uprave, članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i osiguravanje ekonomskog rasta poticanjemdinamičnog, konkurentnog privatnog sektora.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH