''Pošteno bi bilo da ti koji se na taj način legitimiraju kažu kako žele da Čović bude izabran za člana Predsjedništva i onda bi bili na čistim pozicijama. Ove priče kako je to briga za Hrvate u BiH, ali kada je neko spomenuo Hrvate u Posavini, Hrvate u RS, kada je neko spomenuo gradove i sela gdje su živjeli Hrvati, Bošnjaci?'', kazao je Stjepan Mesić u Pressingu, piše N1.

''Kako to nitko ne problematizira, jedino da Čović bude izabran. Da su Hrvati bili željni Čovića, oni bi ga izabrali. Dobili smo jedan iskorak u bošnjačkom korpusu jer su glasali prema svom političkom opredjeljenju i jedan je dio glasao za Komšića ali to ništa nije strašno. Ako su pokazali Bošnjaci da se oni ne opredjeljuju svojom vjerom ili nacijom, nego iz drugih razloga, onda je to trebalo pozdraviti kao iskorak prema europskoj BiH, prema građanskoj državi. To se nije iskoristilo i onda imamo ovo što se sada nadovezuje''.

Dodao je da je BiH uvijek bila europska država i kako nema nijednog razloga da ne bude i dalje.

''Oni tako nastupaju zbog određenih problema koji su bili sa radikalnim islamizmom, ali to nema veze sa BiH. BiH je europska država, uvijek je bila i nema nijednog razloga da ne bude i dalje. Oni koji žele razbiti BiH moraju izaći iz političkog sustava, iz tog prostora u kojem se odlučuje. Ne može netko sjediti u Predsjedništvu BiH, a biti protiv BiH''.

Mesić je također kazao da raspad BiH nije moguć i da se neće dogoditi.

''To se neće dogoditi, to se ne može dogoditi! Svi ti iluzionisti koji pokušavaju da se vrate na politiku Miloševića, to su izgubljene stvari. Ako se BiH nije mogla razbucati i nakon stotinu tisuća mrtvih, za vrijeme rata, pa kako će sada? Ne može se prevariti međunarodna zajednica, niti BiH. Ako se bude vodila takva politika EU, da se zna točno njen stav. Amerika pomalo pokazuje što je njen stav, ali to što je neko kažnjen da mu se zabranjuje ići u neku zemlju, to je malo važno. Bitno je da međunarodni predstavnik, kao Paddy Ashdown, isključi oni koji u politiku ne spadaju''.

Dodao je još kako su se stvari u vanjskoj politici promijenile, da Amerika pokazuje svoj interes.

''Ja to poredim sa Inzkom, on je u svojim mogućnostima koje je imao vodio dobru politiku, ali mu niko nije davao veće ovlasti. Čak ga i njegova država nije žustro podržavala. Ovdje se ipak nešto mijenja. Amerika pokazuje svoj interes, ona je zaslužna jer je došlo do mira u BIH ali vidimo da EU institucije imaju jedan drugi pristup BiH. Onda će i zemlja iz koje dolazi predstavnik imati jedan ''poguranac'' i sa ove strane''.

''Ja sam sa Borom Jovićem razgovarao; Je li vama trebaju Srbi iz Hrvatske? Kaže ne. Je li vam treba hrvatski teritorij? Pa ostavite onda Srbe na miru da to rješavamo, a ne balvan revolucijom ubijanjem i paljenjem sela. On je meni rekao da ih zanima 63 posto BiH, da je to bilo srpsko, to je srpsko i da to mora ostati srpsko. To je činjenica, njima je trebalo u Hrvatskoj inicijalno paljenje da bi se rat prebacio u BiH. BiH je naučila živjeti kao multilateralna i u vjerskom i nacionalnom smislu tako da je moralo doći do iskre izvana koja je zapalila, a to je proveo Miloševića sa ostatkom JNA. To nije više bila JNA''.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok