Pušenje ostavlja na stotine mutacija na DNK, otkrili su znanstvenici.

Promatrali su na tisuće tumora te dokazali istraživanjem kako 20-dnevni pušač razvije čak 150 mutacija na svakom plućnom krilu, piše BBC.

Promjene na genima ostaju zabilježene i kada se prestane pušiti, a istraživanjem se pokušalo saznati čime bi se mogao izliječiti tumor.

Pameli Pugh (69), dijagnosticiran je rak pluća 2013. godine, a počela je pušiti u 17. godini te prestala u ranim 50-ima.

'Čak i kada sam prestala pušiti prije mnogo godina, učinci pušenja nisu prestali djelovati', govori ona.

Studija je provedena na institutu u Novom Meksiku, a analiza je potvrdila direktnu vezu između broja popušenih cigareta i tumora na DNK.

Autori su izjavili kako onaj tko popuši kutiju cigareta na dan dobije 150 mutacija na svakom plućnom krilu svake godine, 97 na glasnicama, 23 u ustima, 18 u mjehuru te šest na jetrima.

'Što više mutacija u tijelu postoji veća je vjerojatnost da se razvije gen za rak', izjavio je profesor s instituta, Mike Stratton.

Dakle, svakih 150 mutacija na plućima je 150 mogućnosti za razvoj raka pluća, potvrdili su studijom istraživači.

Rak pluća smrt je broj jedan u svijetu i svakim danom broj oboljelih sve više raste, a samo u Velikoj Britaniji godišnje od toga oboli 35.000 osoba.

Stoga, ukoliko ste pušač možda biste se trebali dublje preispitati da li vam je draži porok ili život. Na vama je da birate, istraživači su dovoljno učinili ovim činjenicama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok