Ženama je potrebno više sna nego muškarcima! Barem tako tvrdi istraživanje Sveučilišta Loughborough. Općenito, ljudima je potrebno više sna nego što većina to ionako shvaća.

Čak i ako se osjećaš dobro i učinkovito i uz malo sna, dugoročno ne bi trebala spavati manje od sedam do devet sati noću. A česta buđenja (evo kako da ponovno zaspiš) i prerano ustajanje mogli bi to poremetiti), piše miss7.24sata.hr.

Ako ne odspavaš koliko ti je potrebno, mogla bi biti nezadovoljna, neprijateljski nastrojena i bolesna. Ali, ženama treba u prosjeku 20 minuta više sna na noć kako bi bile zdrave i dobro raspoložene provele dan.

Zašto moramo toliko spavati

Naravno, znanstvenici imaju objašnjenje za povećanu potrebu za snom kod žena. Našem mozgu jednostavno treba više vremena da se regenerira jer – pazi sad– naš je mozak složenije umrežen od mozga muškaraca. Za to, naravno, postoji i evolucijsko opravdanje. Mi žene uvijek smo morale budno paziti na svoju djecu i suosjećajno reagirati na potrebe obitelji u svakom trenutku i bez obzira na druge aktivnosti koje smo radile. Stoga je naš mozak dizajniran za drugačiji oblik percepcije. Dok su hemisfere (polutke) mozga pojedinačno često čvršće umrežene kod muškaraca, timski rad između dviju moždanih hemisfera kod nas je bolje razvijen. A budući da je jednostavno puno kompleksnije održavati momčad koja dobro funkcionira, potrebno nam je više odmora.

Dakle, žene, ne preostaje nam ništa drugo nego da vas puste da spavate duže barem tijekom vikenda. To je važno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok