• Short title article: Zmije ipak čuju

“Zmije su vrlo ranjiva, plaha bića koja se većinu vremena kriju, a imamo mnogo toga za naučiti o njima”, kaže toksinologinja Christina Zdenek sa Sveučilišta Queensland u Australiji. “Zmije nemaju uši pa ljudi zbog toga misle da su gluhe i da tek osjete vibracije tla.”

I dok istraživači odavno znaju da zmije nisu gluhe, vjerovalo se da je njihov sluh relativno slab u usporedbi s drugim osjetilima kao što su vid ili okus. Na primjer, mlade borove zmije (Pituophis melanoleucus) više reagiraju na vizualne podražaje, zbog čega se može zaključiti da imaju slab sluh, piše Science Alert.

No ipak postoje indikacije da je sluh vrlo važan za preživljavanje ovih životinja, jer im može služiti kao upozorenje da se približavaju predatori.

Proučavajući 19 vrsta zmija, uključujući one koje pužu po zemlji, vise s drveća i plutaju na vodi, Zdenek i njeni kolege testirali su njihovu percepciju zvukova na frekvencijama između 0 i 459 Hertza.

“Pustili smo jedan zvuk koji je izazivao vibraciju tla, a druga dva su putovala isključivo zrakom”, objašnjava Zdenek. “Tako smo mogli testirati obje vrste ‘sluha’ – taktilno osluškivanje preko krljušti na njihovim trbusima, kao i ono koje registrira njihovo unutarnje uho.”

Različite vrste zmija na različite načine su reagirale na zvukove koji su putovali zrakom, no one koje pripadaju istom rodu reagirale su slično, što znači da su reakcije nasljedne, objašnjava tim.

“Samo se jedan piton kretao prema zvuku, a smeđe zmije, taipani, a pogotovo smrtonosne riđovke, odmicale su se od njega”, kaže Zdenek.

Noćni australski Ramsey piton, duljine do 2.7 metara i težine oko 5 kilograma, bio je najveća zmija koju su istražitelji proučavali. Ona u prirodi ima malo predatora pa ima smisla da je manje oprezna od malih vrsta koje su najaktivnije danu. Ovi pitoni također love veći plijen – varane. Manje zmije, usprkos tome što su među najotrovnijima na svijetu, mogu biti u opasnosti ako naiđu na grabljivice, varane ili divlje mačke.

“Taipani se moraju bojati predatora, no oni su i sami predatori, što znači da su njihova osjetila mnogo osjetljivija”, objašnjava Zdenek.

To sugerira da je reakcija na zvukove koji putuju zrakom neka vrsta izbjegavanja, kažu istraživači.

“Malo znamo o tome kako se zmije ponašaju u određenim situacijama i na određenim staništima diljem svijeta. Ipak, naša studija pokazala je da bi zvuk mogao igrati važnu ulogu u njihovom repertoaru osjetila”, zaključuje Zdenek.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok