Danas u 12 sati, u zagrebačkom hotelu Hilton, na sjednici Izvršnog odbora HNS-a Zlatko Dalić bit će, deset dana uoči svoga 51. rođendana, napokon potvrđen za novoga izbornika hrvatske nogometne reprezentacije.

Bit će šef koji će povesti nacionalnu momčad prema SP-u u Rusiji, kao drugi zaredom koji nikada za nju nije nastupao. Piše Večernji list.

Igračka karizma nije presudna

No, igračka karizma i veličina i pri odabiru Ante Čačića prije dvije godine pala je u vodu kao kriterij za odabir nacionalnoga trenera, a bogami nije živjela ni u vrijeme neponovljivoga Ćire Blaževića, ali unatoč tome iznjedrila je antologijske dosege hrvatske reprezentacije.

– Trenerski gen ili imate ili nemate, on nije naslijeđe koje se stječe igrajući u velikom klubu ili upijajući od velikog trenera. A Dalić je već nebrojeno puta dokazao da ima trenersku žicu za najviše domete.

Budući izbornik u pregovorima sa Šukerom nije inzistirao na dugoročnoj suradnji s HNS-om, nego samo o prvoj sljedećoj akciji, dodatnim kvalifikacijama za SP, u kojima se imperativno traži plasman u Rusiju. Tek nakon toga, kada se razbistri slika za sljedeću natjecateljsku godinu, Savez i Dalić definirat će međusobne odnose.

– Interes HNS-a trebao bi biti da s Dalićem postigne dogovor na dulje razdoblje jer od Zlatka u ovom trenutku ne vidim bolje rješenje za klupu reprezentacije – kazao nam je Branko Ivanković, Dalićev prijatelj i trenerski mentor.

Najbolji izbor? Ima li Dalić bolje reference za taj posao čak i od Prosinečkog?

– Najprije, Prosinečki još nije slobodan trener, a iako o njemu kao treneru mislim sve pozitivno i jako ga respektiram, Dalić ima više iskustva, pa i kroz rad u mladoj reprezentaciji. On je zaslužio nastaviti posao s “A” vrstom na dulje razdoblje, bez obzira na učinak u doigravanju; e, sad sve ovisi o njemu, kakve on ambicije ima – nastavlja Ivanković.

Hrvatsku vidite kao favorita u doigravanju, unatoč oscilacijama u kvalifikacijama?

– Pa ni Argentina nije briljirala. Nije li Švicarska pobjeđivala sve do zadnjeg kola, a sada joj visi plasman na SP? Mi imamo sjajnu reprezentaciju i favoriti smo protiv bilo kojega suparnika u doigravanju. Hrvatska po svojoj kvaliteti zaslužuje biti na Svjetskom prvenstvu – tvrdi Ivanković.

Azijski uspjesi jako vrijedni

Demistificirajmo sada tezu koja se provlači otkad je Dalić uskočio u izborničku trenirku: je li azijski nogomet, u kojemu je Dalić dosegnuo neslućene visine, isti sport kao i europski?

– Tako bismo onda mogli reći kako Lippi, Magath, Villas-Boas ili Capello, koji sada rade u Aziji, nemaju pojma! Pa Quique Flores renomirani je trener koji je vodio klubove u Španjolskoj i Engleskoj, a kada je došao u Emirate, nije napravio ništa! Ostavio je Al Ain na osmom mjestu, a kada su ga smijenili i postavili Dalića, on ih je digao na četvrto i osvojio Kup! Magath u Kini s mojim bivšim klubom, s neograničenim proračunom, ne može bolje od petoga mjesta, a ja sam u prvoj sezoni, s ograničenim proračunom, bio prvak! Istina, kvaliteta igrača u Aziji i u Europi nije ista, ali je u Aziji treneru mnogo teže raditi jer se mora prilagođavati tradiciji, mentalitetima, podnebljima, a to većina stručnjaka nije u stanju – poentira Ivanković.

Može li HNS parirati bliskoistočnim klubovima kad je riječ o Dalićevim primanjima?

– Ne može se to uspoređivati. Međutim, kada je u pitanju hrvatska nogometna reprezentacija, novac je, vjerujte, zadnja točka o kojoj se razgovara. Za trenera, uključujući i Dalića, to nije presudno. Ja sam sedam godina bio trener u stožeru hrvatske reprezentacije i znate li koliki sam honorar dobio? Nula kuna! Kao trener Rijeke dolazio sam na okupljanja vatrenih o svome trošku i tek sam za osvojenu svjetsku broncu dobio nagradu od 50 tisuća maraka – zaključio je Branko Ivanković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok