Robert Markulin član Izvršnog odbora HNS-a i dopredsjednik Slavena Belupa jedan je od najzaslužnijih za dovođenje novog izbornika.

Piše: Sportske novosti

Gospodine Markulin, koja je bila vaša uloga u izboru Zlatka Dalića za izbornika Hrvatske?

- Bivši izbornik Ante Čačić došao je nakon teške situacije, kad se u Azerbajdžanu i Norveškoj osvojio samo bod. Nakon toga je pobijedio Bugare doma i Maltu vani te nas odveo u Francusku, gdje smo po mom mišljenju igrali jako dobro, a mogli smo i proći dalje uz malo sreće. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji smo u pet utakmica osvojili 13 bodova, a u utakmici koju smo odigrali neodlučeno s Turskom trebalo je biti 4:0 za nas. Onda je to sve palo, i za analizu je zašto se to tako odvilo. Ukupno gledano, Čačić je sigurno bio dobar izbornik, s boljim rezultatom i od Igora Štimca i Nike Kovača. Žao mi je što su ga sad svi ‘satrli’, iako sam mišljenja da ga se moralo promijeniti nakon remija s Finskom u Rijeci. U trenucima kad je nakon te utakmice donesena odluka o njegovoj smjeni, a s obzirom na to da je do odlaska u Ukrajinu preostalo manje od 17 sati, u noćnoj raspravi o tome koje bi bilo najbolje rješenje za utakmicu u Kijevu, između drugih prijedloga, moj prijedlog je bio Zlatko Dalić, što sam i argumentirano obrazložio.

Dalić nije ništa tražio

Kako je došlo do toga da je Dalić ipak izabran za izbornika, koji su bili argumenti u njegovu korist?

- Na sastanku Izvršnog odbora nakon rasprave zaključeno je da nam izgledi za dobar rezultat u Ukrajini i pobjedu te plasman u Rusiju nisu veliki, ali da još uvijek postoje. Procijenjeno je da gospodin Dalić posjeduje najbolje potencijale za psihološko podizanje momčadi u tom trenutku. Uz to, bitna spoznaja je bila da je s većinom igrača radio u mladoj reprezentaciji, te da ima vještina i iskustva s obzirom da je nekoliko godina opstao u Saudijskoj Arabiji i Emiratima. Na temelju tih zaključaka jednoglasno je odlučeno da Dalić vodi utakmicu u Ukrajini. Treba svakako naglasiti da u razgovoru Dalić nije ništa tražio, niti uvjetovao, isključivo je rekao da ga zanima samo utakmica u Ukrajini i pobjeda koja nam nosi dodatne kvalifikacije.

Možete li objasniti što se sve događalo u vrhu HNS-a nakon remija s Finskom na Rujevici?

- Kao i kod svih navijača i gledatelja reprezentacije, nakon tog remija bilo je prisutno razočaranje rezultatom i igrom i grubo suočavanje s činjenicom da je plasman u Rusiju postao gotovo nemoguća misija. Nemoguća misija s aspekta psihološkog momenata u kojoj se našla ekipa, i to nakon što se igralo jako dobro u Francuskoj i nakon što se poslije prvih pet utakmica kvalifikacijske skupine smatralo se da je plasman za Rusiju gotovo osiguran i da ga je nemoguće ispustiti. Nemoguća misija i s aspekta igre na terenu gdje u posljednje četiri utakmice u tri nismo dobro izgledali (Island, Kosovo, Finska). Uz to, i cjelokupna atmosfera u nogometnoj javnosti u tom trenutku je bila na samom dnu. Održan je sastanak Izvršnog odbora odmah poslije utakmice na stadionu koji je potrajao do dugo u noć, gdje se raspravljalo o pronalaženju najboljeg rješenja i gdje je bilo nekoliko prijedloga. Zaključak je bio da se malo prespava, da se slegnu dojmovi i emocije i da se održi nova sjednica Izvršnog odbora u subotu ujutro u Zagrebu. Predsjednik Šuker je kasno u noći otišao obavijestiti gospodina Čačića o smjeni, a mi ostali smo krenuli za Zagreb.

Pokazao gard i vjeru

Koliko ste vi osobno povezani s Dalićem i koliko poznajete njegov dosadašnji rad?

- S obzirom na to da sam s Dalićem surađivao u Slavenu Belupu i da sam kasnije pratio njegov rad u arapskom svijetu, smatrao sam da posjeduje nogometno znanje i iskustvo, a nadasve jednu ljudsku i psihološku komponentu koja je po mom mišljenju u tom trenutku bila potrebna ekipi. S Dalićem sam prijatelj isto kao što sam i sa Čačićem, ali nikada ga ne bi predložio da nisam smatrao da je dobar trener i da nas može izvući iz nastale situacije.

Kako ocjenjujete Dalićev posao koji je obavio u ulozi hrvatskog izbornika?

- Pobijedio je u Ukrajini s momčadi koja je tri dana prije nakon remija s Finskom bila psihološki potučena. Napravio je određene taktičke izmjene i, što je bilo ključno, donio je nevjerojatnu pozitivnu energiju, valjda zato što se nekoliko mjeseci odmarao, ali i ima on to u sebi. Za tu utakmicu uključio je u pripremu utakmice Srnu, Vukojevića i druge, napravio je analizu protivnika i taktiku. Osobno sam vidio kod njega analizu ukrajinske reprezentacije na desecima stranica i video isječaka. Pokazao je gard i vjeru, a reprezentativci koji nedvojbeno posjeduju kvalitetu su to prepoznali, popratili su ga, i uz dozu sreće u prvom poluvremenu došli smo do pobjede koja je bila prijelomna za plasman u Rusiju. Prva utakmica s Grčkom u Zagrebu je bila rapsodija, dugo nismo tako odigrali. Uzvrat je odrađen profesionalno. Uz plasman na Svjetsko prvenstvo, ostvarena je još jedna velika pobjeda, a to je promjena atmosfere oko reprezentacije i prema reprezentaciji. Dalićeve izjave cijelim tijekom ovih utakmica i isticanje pozitive i zajedništva prihvaćeni su i od navijača. I u medijima i kod navijača osjetilo se da je nešto drugačije, da se nešto mijenja. I to se vidjelo i na tribinama u Zagrebu.

Ambasador Šuker

Što Hrvatska pod Dalićem može napraviti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

- Turnir je drugačija vrsta natjecanja u odnosu na kvalifikacije. Važno je i da nam igrači budu zdravi i što je moguće više odmorni. Jako su bitni, ako ne i presudni za postizanje dobrog rezultata, dobra i pozitivna energija i atmosfera, kao i podrška hrvatskih navijača. Vjerujem da uz gard i vjeru u svoje mogućnosti, pozitivnu atmosferu i kvalitetu koju posjedujemo, naravno i uz dozu sreće možemo puno. Ako nas turnir krene, može biti svega...

Počela je i utrka za mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Kako komentirate trenutačnu situaciju i imate li svog favorita, tko vam se čini kao najbolji kandidat?

- Kad se analizira HNS, u javnosti su to najčešće nedobronamjerne kritike gdje se ističu samo neke stvari za koje se smatra da nisu dobre. Dugi niz godina član sam Izvršnog odbora te mislim da ima cijeli niz stvari koje HNS radi sjajno. Reprezentacija se plasirala na 10 velikih natjecanja od 12, više nego sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno. Kvaliteta nogometa u Prvoj ligi se podigla, klubovi su bolji u europskim natjecanjima. Pojedine službe Saveza su odlično ustrojene. Poslovanje je transparentno. Savez se samostalno financira. Podupire cijeli niz nogometnih aktivnosti, podupire razvoj mlađih dobnih kategorija, pomaže amaterskom nogometu. HNS je uključen u rad UEFA i FIFA. Održava se cijeli niz turnira i kampova. Ono što je po meni problem HNS-a, to je percepcija javnosti i medija koji smatraju da Savez nema jednak i ujednačen kriterij prema svima, te da u Savezu znaju prevladavati klupski ili osobni interesi ispred interesa hrvatskog nogometa. Takav stav javnosti proizlazi iz mišljenja da u HNS-u pretjerano dominira interes Dinama kroz djelovanje gospodina Mamića. Tu percepciju javnosti moguće je promijeniti isključivo potezima za koje će svi vidjeti da su isključivo u interesu cjelokupnog hrvatskog nogometa.Davor Šuker je najpoznatiji Hrvat u svijetu. I namjera kad je izglasan za predsjednika HNS-a je bila da nas Šuker koji govori nekoliko jezika i koji je planetarno poznat predstavlja u Europi i svijetu gdje mu se svi klanjaju. Po mojem mišljenju Šuker bi trebao i biti nogometni ambasador Hrvatske u svijetu. A Savez bi trebao voditi netko tko svakodnevno živi i bavi se problemima hrvatskog nogometa u Hrvatskoj. Bez obzira kako će predstojeći izbori završiti, treba se sačuvati zajedništvo nogometne obitelji, a sve u interesu hrvatskog nogometa u kojem je Hrvatska toliko uspješna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok