Hrvatski nogometni savez ovih će dana imati sjednicu Izvršnog odbora, mora zbog početka nove natjecateljske sezone, a svakako bi bilo dobro da što prije riješi i pitanje izbornika.

Zlatko Dalić ima ugovor još dvije godine, ali dobio je financijski fantastične ponude iz azijskih klubova. Hrvatskom izborniku najviše nude iz Kine i Južne Koreje, a najbogatiji ugovor koji su mu spremni staviti nas stol teži čak pet milijuna dolara neto godišnje i to na razdoblje od tri godine - pišu Sportske novosti.

Prihvati li, bit će daleko najplaćeniji hrvatski trener svih vremena, čak malo koji aktualni reprezentativac zarađuje više.

Velike šanse

Dalić je i prije no što je pozvan da preuzme Vatrene izgradio ime u Aziji, pogotovo u arapskom svijetu, ali nakon rezultata koje je napravio s Hrvatskom zainteresiranih je sve više. Tamo ima klubova koji ne štede ako vide šansu da dovedu hit trenera. Zato ne bi bilo iznenađenje da cifra i skoči s aktualnih pet milijuna.

HNS će sigurno, bude li vidio da je Dalić spreman ostati izbornikom predložiti mu novi, poboljšani ugovor, kažu nam ljudi iz Saveza. Do koliko je spreman ići vjerojatno će Davor Šuker i suradnici tek odlučiti, međutim neslužbeno se spominje da bi mu bili kadri dati milijun eura godišnje.

Naravno da to nije cifra kao u Kini i Južnoj Koreji, pogotovo se zna da Kinezi imaju moćne vlasnike, ali Dalić je prvo radio bez ugovora, potom za 23. plaću među izbornicima na SP-u, nikad novac nije stavljao na prvo mjesto. Zato nisu male šanse da prihvati, da ostane i vodi Vatrene i dalje.

Za njega bi u ovom času karijere veći izazov bio klub ili reprezentacija sa Zapada, no kad su financijski gabariti u pitanju Azijci su najizdašniji. Opet, Daliću kao treneru ništa više nije nedokučivo, pitanje je samo tajminga.

Ne čudi što je za njega veliko zanimanje, pogotovo u državama koje žude da jednom budu na tragu Hrvatske, mnogo ulažu a nemaju pravog rezultata. I bivši izbornici, barem većina, iako nisu napravili niti sličan uspjeh s Vatrenima dobili su nove poslovne ponude. Veće ili manje, kako koji.

U Dalićevoj biografiji danas pišu dva druga mjesta - u azijskoj Ligi prvaka i na Svjetskom prvenstvu. No, ostane li izbornik Hrvatske, a to je rasplet koji sada valjda svi u državi priželjkuju, mogao bi krenuti i po prva mjesta.

Odvažnost bez granica

Njegova odvažnost da se upusti u najveće izazove nikad nije imala granica. I zato je jasno da, unatoč pet milijuna dolara, ni Kina, ni Južna Koreja, nisu, osim po novcu, posao koji bi do kraja zadovoljio aspiracije trenera takvoj rejtinga. No, u konačnici Dalić je taj koji će odlučiti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok