Tko je rušio Zlatka Dalića ili da obrnemo priču, koga sad ruši Zlatko Dalić?!

Izbornik naš vatreni, Zlatko Dalić odškrinuo je Pandorinu kutiju, ali nije išao do samog kraja.

Piše: Slaven Alfirević | Slobodna Dalmacija

Znali smo da nije po srijedi idila ni u trenutku srebra i da je bilo pokušaja da se Dalića smijeni. U međuvremenu, ne tijekom Mundijala, u razdoblju od baraža protiv Ukrajine do početka priprema za Svjetsko prvenstvo.

Mundijal je otišao svojim putem kako to samo život može ispisati, umjesto da se brzo vratimo kući u osmini finala (s Francuskom), ostalo se sve do samog kraja i sad se priča stubokom mijenja.

Na kavi s novinarima, u varaždinskom kafiću Kontra, pobjednik Dalić je krenuo u – kontru. To je sad kontranapad, htio to ili ne, jer se tako iščitavaju njegove misli i spoznaje što ih je podastro poslenicima pera. U trenutku slavlja, s neizbježnim pogledom unatrag.

U trenutku kad je postao apsolutni heroj i miljenik nacije, sad se (i) od njega može očekivati doprinos zamahu u promjene u HNS-u. Bitan doprinos.

U promjene koje je sa splitske Rive najavio Filip Bradarić.

Uz napomenu da je Zlatko Dalić a priori uz Davora Šukera i svome Livnjaku nema apsolutno što prigovoriti. Dapače, Šuker je cijelo to trusno vrijeme bio uz njega.

No, nisu svi. Tko su ti ostali, nečastivi? Jesmo li pretjerali ako kažemo da Zdravku Mamiću Dalić nije (bio) po volji. Odnosno, Mamićevim ljudima?

Dalić se nije eksplicitno zaletio, rekosmo da je tek odškrinuo Pandorinu kutiju, pa je sad ostavio da se dalje čačka.

A on se premišlja da li nastaviti u Hrvatskoj, što svi žele. Ili se pak posvetiti trenerskom pozivu negdje dalje.

Priznaje Dalić da ga intrigira trenirati veliki europski klub, nakon što je postao financijski neovisan dok je trenirao u arapskom svijetu.

Evo što je Dalić servirao kao enigmu, pa neka se rebus rješava:

- Šutio sam i trpio stvari koje inače nikad ne bih prešutio, no, nisam ih zaboravio. - Pa ja sam svoj stožer slagao četiri duga mjeseca!

- U Americi, nakon poraza od Perua na turneji zovu telefonom i smjenjuju me?! Srećom, bilo je pametnih ljudi koji su to zaustavili...  - Odluku o svojoj sudbini za kormilom vatrenih donio sam još tijekom turneje u Americi, ali sad ne znam da li je provesti u djelo? Najbolje se povući kad si na vrhuncu, međutim imam li ja pravo iznevjeriti sve ove ljude koji nas ovako dočekuju i slave?

- Ne mogu reći niti "a" protiv Šukera, on je najmanji problem, ali za neke ljude oko njega ne mogu reći istu stvar. Imam se ja na štošta potužiti. - Ostavit ću sebi vremena razmisliti... Zvao sam igrače, oni su moja obitelj. Smatram da ovo nije vrhunac Modrićeve i Mandžukićeve generacije, oni bi za dvije godine trebali napasti europski naslov...

Sa ili bez Zlatka Dalića? Hoće li Dalić postaviti svoje posebne uvjete za nastavak suradnje, da makne "one neke ljude", da se iz Saveza makne – Nečastivi? A to nije nužno Šuker, jer on bi ionako mogao i trebao svojim putem, dalje prema UEFA...

Što smo onda iščitali? Je li se opet sudaramo s likom Zdravka Mamića, jer nitko drugi nema toliku moć da bi telefonirao, zvao, sugerirao, da ne kažemo komandirao... Priča o stožeru je posebno znakovita, jer se pretpostavlja kako Mamić ne bi dopustio da unutra uđe Dražen Ladić, nakon što mu se zamjerio tužbom protiv Dinama.

Dalić je tvrdoglavo uspio složiti svoj stožer, Ladić je unutra... Dalić iz dana u dan postaje jak i snažan, iza njega je javno mnijenje, može što se kaže postat šef države.

Kao što su njega smjenjivali, hoće li sad on njih smjenjivati? Bilo bi pretenciozno od nas da ih imenujemo, a pošteno od Dalića da kaže "to su oni koji su mi radili o glavi"!?

Pobjednik Dalić ostavio nam je upitnike. A sebe na čekanju. Kontra je krenula iz varaždinske Kontre...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok