Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, na sedmom međunarodnom sportskom simpoziju “Simposar 2018” bio je u fokusu zanimanja, doživio je još jedno priznanje, proglašen je za najboljeg “selektora regije”, u biti područja bivše Jugoslavije. I HNS je tituliran kao najuspješniji savez. A sva ta priznanja su bila logična u odnosu na uspjeh “vatrenih” ove godine.

Dalića su opsjedali gotovo na svakom koraku u Sarajevu, čekalo se u redu za selfije, za potpis, od novinara do nogometnih fanova, ali u Bečkoj kavani hotela Europa pristupale su mu i starije gospođe… Pišu Sportske novosti.

- Katkad mi sve to dojadi, ali moram biti strpljiv, kontroliram se kako ne bih ispao bahat ili nepažljiv. Sve mogu podnijeti, osim podmetanja i laži. Prvo pitanje u Sarajevu bilo je od nekog novinara o mojoj izjavi glede izbora u Bosni i Hercegovini. Ma barem da je rekao navodne izjave… Jer to je lažna izjava, ja sam stotinu puta kazao i ponavljam da me politika ne zanima. Čuvam se bilo što reći pa da se ovako ili onako interpretira - rekao je Dalić.

Uoči preostale dvije utakmice u Ligi nacija hrvatski izbornik je kazao svoje u više navrata, otvoren je i susretljiv prema svakom novinaru premda ga pojedini pomalo nerviraju. Ponovio je da ga raduju i motiviraju utakmice protiv najjačih, želja mu je da se nastavi homogenizacija reprezentacije…

- Očekujem, u stvari svim srcem želim pune tribine na utakmici u Zagrebu protiv Španjolske, pa da se dogodi, manifestira privrženost navijača i igrača. Zato sam se dogovorio da nam se za tu utakmicu pridruže i Ćorluka, Subašić i Mandžukić, kako bi zajedno osjetili tu podršku.

Na spomen Mandžukića logično je pitanje o njegovu statusu, ali Dalić ne želi pričati o tome:

- Fokusiram se na utakmicu protiv ‘furije’, treba nam ta pobjeda, držim da će i dolazak Mandžukića, Ćorluke i Subašića pridonijeti optimalnom ambijentu. Znam da mnogi ne vjeruju kako je naša momčad u stanju pobijediti u oba susreta, ja na to odgovaram: kako smo u Rusiji išli korak po korak, tako i sada. Najprije, Španjolska.

Kako se dogodilo da je desni bek postao neuralgična točka reprezentacije?

- Nije tako, Vrsaljko je izvanredan, fiksiran na toj poziciji. Donekle, problem je što ima izvjesnih problema, tu i tamo nešto iskrsne.

Kako je Bartolec došao u prvi plan kao alternativno rješenje?

- Pozorno pratimo sve naše igrače, kad kažem sve onda mislim na one koji mogu pomoći, koji se svojim igrama kandidiraju za reprezentaciju. Rekao sam da su vrata nacionalne momčadi svima otvorena, osim onima koji ne igraju u svojim klubovima. Bartoleca smo pratili i dobio je poziv.

Jeste li razmišljali o Srni?

- Srnu sam želio u stožer, ali je on nastavio igrati. O njegovu značaju, dimenziji, ne treba trošiti riječi. Znamo kakvu je kalvariju prošao s tim dopingom, imponira mi kako se othrvao i sad igra. I to u Serie A, u Cagliariju, jako dobro. Razgovarat ću s njim, siguran sam da Srni ne bi bilo ispod časti u izvanrednim okolnostima staviti se na raspolaganje.

Vaš osnovni cilj?

- Zadatak je proći ove dvije utakmice, onda - to apsolutno želim - u ožujku imati jasnu sliku za izbor 25 igrača. Dakle, nema lutanja, standardnost je veoma bitna. Nema ulaska u reprezentaciju preko noći. Onda kvalifikacije za Euro 2020. Uvjeren sam da ćemo na tu veliku smotru doći u najboljem raspoloženju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok