Zlatko Dalić gostovao je u Dnevniku Nove TV nakon objave popisa reprezentativnih kandidata za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020, koje ćete 21. i 24. ožujka uživo moći pratiti na Novoj TV i GOL.hr-u.

Prvo pitanje je najaktualnije posljednjih dana - jeste li razgovarali s Darijom Srnom oko povratka u reprezentaciju?

"Ja sam s njim u kontaktu, bili smo na večeri u Milanu, uz moje dužno poštovanje prema Srni kao igraču, čovjeku i bivšem kapetanu reprezentacije, odluka mene i stožera je da ove kvalifikacije pokušamo naći mlađe rješenje na desnom boku. Cilj je plasman, ali i selekcija igrača za Europsko prvenstvo."

Jeste li o tome pričali s Modrićem, pričalo se da je Luka bio u kontaktu sa Srnom.

"Mi razgovaramo o svemu, svim pitanjima i mogućim rješenjima, ništa sporno."

"Od kukanja nema koristi"

Gorući problem je pozicija desnog beka nakon ozljede i operacije Šime Vrsaljka, tražite li jedno rješenje ili ćete mijenjati ovisno o profilu protivnika?

"Imamo puno problema zbog igrača koji nedostaju, ako pogledamo Svjetsko prvenstvo i našu obranu, samo je Vida na raspolaganju. Međutim, ja to tako ne želim gledati. Problema nema, ako ćemo brojati koga ima, a koga nema, ići ćemo u krivom smjeru. Moramo tražiti rješenja u postojećem kadru i ići na nove pobjede, od kukanja nema koristi. Ozljede su sastavni dio sporta i treba ih očekivati, ne gledam negativno, naći ćemo što je najbolje."

Kada govorimo o mogućim opcijama, je li opcija za desnog beka u ove dvije utakmice Josip Brekalo?

"Razgovaramo i razmišljamo o svemu, tu je i Jedvaj koji igra u zadnje vrijeme na toj poziciji, ali sigurno da nam protiv Azerbajdžana treba netko ofenzivniji i prodorniji. Razmišljamo o svim opcijama, imamo dosta vremena za pripremu, skautiramo Azerbajdžan i tražimo slabe strane. Siguran sam da ćemo naći pravo rješenje."

Spomenuli ste Jedvaja, igra i u klubu lijevog beka, kao i kod vas, protiv Španjolske je bio heroj, a ta pozicija je također problem bez Pivarića i Strinića. Je li Jedvaj bliže lijevom beku?

"U reprezentaciju se ne ulazi nakon dvije utakmice. To mora biti kult, da se teško upada i ispada"

"Imamo Barišića i Leovca koji igraju dobro u klubovima pa su oni rješenja, Jedvaj na stoper ili desnom braniču, ali kad se skupimo vidjet ćemo i znati najbolje."

Pojavio se i problem s Lovrom Kalinićem koji je propustio posljednje dvije utakmice, tri su mu ostale do okupljanja. Što ako ne bude branio u te tri utakmice, hoćete li mijenjati vratara?

"Teško je sada vratare mijenjati i puno ih vrtjeti, Lovre je dobro branio na SP-u protiv Islanda i u Ligi nacija. Imam povjerenja u njega, upravo sam danas razgovarao s njim, on je spreman i zdrav. Imao je ozljedu, branit će sljedeću utakmicu i biti spreman. Nisam sklon rotaciji, ali i Livaković je spreman."

Igrač o kojem se dosta govorilo je napadač Dinama Bruno Petković. Dobio je pretpoziv, što to konkretno znači? Hoće li biti pozvan ako dobro odigra utakmicu Dinamo - Benfica?

"Petković je igra dobro zadnjih utakmica kada smo ga gledali, profil igrača kakvog nemamo u reprezentaciji ni u Kramariću ni Rebiću, pokazao je puno. U reprezentaciju ne ulazi nakon dvije utakmice. To mora biti kult, da se teško upada i ispada. Dobio je pretpoziv, gledat ćemo Benficu, pratit ćemo ga još pa odlučiti."

"Trebamo biti ozbiljni i profesionalni, svakog protivnika shvatiti jako ozbiljno"

Idemo na jednu svjetliju temu, Ivan Rakitić je sve zadivio u El Clasicu, čak i Jose Mourinho je biranim riječima govorio o njemu.

"Najbolji igrač derbija, odigrao je sjajnu utakmicu i zabio sjajan gol. Kad netko zabije onakav gol na Santiago Bernabeuu, potkopa u stilu Messija, svaka mu čast. Igra konstantno dobro, po meni je bio daleko najbolji igrač derbija."

Još od Eura 2008. čekamo prolazak kvalifikacija bez stresa, već pet ciklusa bilo je više ili manje problema. Što treba napraviti da Hrvatska prođe u skladu s renomeom?

"Mi smo favoriti, od toga ne treba bježati, viceprvaci svijeta sa sjajnom reprezentacijom. Trebamo biti ozbiljni i profesionalni, svakog protivnika shvatiti jako ozbiljno, biti spremni, nema opuštanja. Nadam se prolasku bez trauma, trebat ćemo veliku podršku navijača, očekujem pun Maksimir protiv Azerbajdžana. Znam da neće biti lako, nema lakih utakmica, ali Hrvatska ima kvalitetu."

Azerbajdžan vodi Nikola Jurčević, a jedan nam je Hrvat već zagoračao život kao izbornik Azerbajdžana - Robert Prosinečki prije tri i pol godine. Kvaliteta je na strani Hrvatske, ali činjenica je da njihov izbornik bolje poznaje Hrvatsku nego vi njihovu reprzentaciju. Koliki to problem može biti?

"Sve ovisi o nama, kako se mi postavimo i kako pokažemo kvalitetu. Mislim da imamo kvalitetu i da neće biti velikih problema, ako budemo ozbiljni. Imat ćemo podršku i navijanje cijelog stadiona, treba biti samo strpljiv dok ne zabijemo gol i pazit se kontri i polukontri."

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok