Svjetsko rukometno prvenstvo u Egiptu došlo je do svog kraja. Najviše razloga za slavlje još jednom imaju Danci koji su uspjeli obraniti svoju titulu svjetskih prvaka osvojenu prije dvije godine na prvenstvu održanom upravo u Danskoj i Njemačkoj.

Kladionice, prognoze i tipovi i prije samog početka su vidjeli Dance kao glavne favorite i oni su zapravo jedna od rijetkih reprezentacija koje su na ovom jedinstvenom natjecanju opravdale sva očekivanja stavljena pred njih.

U finalu je pala hrabra Švedska

S druge strane Danskoj je u finalnom susretu bila Švedska, koja je desetkovana izostancima uspjela iznenaditi sve i sjajnim igrama bez poraza doći do samog finala. Odlično se držala i u toj utakmici jer nije dala Danskoj da stvori neku prednost pa se tako na poluvrijeme otišlo jako neizvjesnim rezultatom 13-13. Iako su neki dnevni tipovi prognozirali da bi Danska to mogla nešto lakše dobiti, igralo se tvrdo i početkom drugog poluvremena, a trenutak koji je počeo lomiti utakmicu na stranu Danske došao je u 46. minuti kada se branitelji naslova odvajaju na dva gola prednosti, a zatim uz pomoć fenomenalnog Landina odlaze i na tri gola razlike. Švedska je pokušavala stići tu prednost, ali svaki put kada bi im se ukazala prilika za time, tu bi bio najbolji golman svijeta i uništio im nade. Samo tri minute do kraja, pri rezultatu 25-23 za Dansku, Švedska je imala sedmerac koji bi je primaknuo na samo gol zaostatka, ali kada je najpotrebnije Landin brani i taj udarac Wanneu te uništava sve nade Šveđana o eventualnoj pobjedi ili produžecima. Još je jednom prema očekivanjima koje su postavile kladionice i tipovi stručnjaka, najefikasniji igrač utakmice bio Mikkel Hansen sa šest golova.

Bronca ide u Španjolsku

Nešto manjeg, ali ipak razloga za slavlje imali su nešto ranije Španjolci koji su u utakmici za treće mjesto igrali protiv Francuske. Možemo reći da je to bila jedna rutinska predstava aktualnih europskih prvaka koji su jednostavno nadigrali Francuze i na kraju slavili s više nego uvjerljivih šest golova prednosti. Krajnji rezultat te utakmice bio je 35-29. Alex Dujshebaev predvodio je Španjolce u ovoj utakmici zabivši Francuzima čak osam pogodaka.

Prvenstvo kakvo dosad nismo gledali

Ovo Svjetsko prvenstvo u Egiptu zaista je imalo svega, od dobrih do loših stvari. Upravo ćemo ga zato pamtiti po njegovoj jedinstvenosti budući da je prvo natjecanje tog tipa koje je imalo čak 32 reprezentacije. Također, prvo je Svjetsko prvenstvo s kojeg su odstupile čak tri reprezentacije, a glavni uzrok tome je pandemija koronavirusa koja se probila u ekipe Češke, Sjedinjenih Američkih Država te Zelenortskih Otoka koji su odstupili s prvenstva nakon samo jednog odigranog susreta. Bilo je ovo i prvenstvo gdje nismo gledali velik broj rukometnih zvijezda, a isto tako, po prvi put su se utakmice igrale pred praznim tribinama. Sve u svemu, sasvim sigurno više nikad nećemo gledati ovakvo Svjetsko prvenstvo.

Rukometaši se polako počinju vračati svojim klupskim dužnostima, a nešto kasnije ove godine pažnja fanova ovog sporta seli se u Tokio gdje će se igrati Olimpijske igre koje su, podsjetimo, premještene za ovu godinu upravo zbog ranije spomenute pandemije koronavirusa. Nadamo se kako će to natjecanje proći u najboljem redu s puno manje problema i nedaća od ovog Svjetskog prvenstva u Egiptu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok