Hrvatska rukometna reprezentacija je na Europskom prvenstvu 2020. godine svojim navijačima ponovno vratila ljubav prema tom sportu kada je, unatoč svim očekivanjima, došla do drugog mjesta i srebrne medalje.

Tada je u finalu izgubila od Španjolske, a svi se još sjećamo nekih grešaka bez kojim bi Hrvatska vjerojatno postala europski prvak. Sada kada je Europsko prvenstvo opet pred vratima, mnogi će se pitati može li Hrvatska ponoviti neki slični uspjeh ili ćemo još jednom sasvim opravdano u prvenstvo ući bez prevelikih očekivanja.

Neugodna skupina

Hrvatska se na Europskom prvenstvu nalazi u neugodnoj skupini koju čine još Francuska, Srbija i Ukrajina. Iz skupine će dalje proći samo dvije reprezentacije, a najveće svjetske kladionice o čijim se procjenama i ponudama može više saznati na kladenje-hr.com, definitivno Francusku smatraju favoritom za prvo mjesto u skupini. To je sasvim opravdano jer radi se o reprezentaciji koja je aktualni olimpijski prvak i koja često zna Hrvatskoj pomrsiti planove. Prema tim će se procjenama prolaz morati izboriti protiv Ukrajine i Srbije, a to se čini jednim vrlo realnim ishodom.

Koliko daleko može Hrvatska?

S obzirom na to da su apetiti Hrvatske uvijek veći od samog prolaska skupine i drugog kruga, bilo je zanimljivo osvrnuti se na to kolike šanse Hrvatskoj za naslov daju stručnjaci i kladionice među kojima je Bet365. One su Hrvatsku smjestile na osmo mjesto liste favorita. Najveći je favorit svjetski prvak Danska, slijedi je olimpijski prvak Francuska, a na trećoj poziciji te liste je europski prvak Španjolska. Zatim slijede Norveška, Švedska i Mađarska, dok Njemačka ima jednake šanse kao i Hrvatska po istim procjenama.

Horvat iznenadio popisom

Izbornik Hrvoje Horvat je, u najmanju ruku, iznenadio rukometnu javnost kada je s popisa igrača na koje računa na natjecanju izostavio Igora Karačića, ali i Marina Šegu te Marina Marića. Ti su igrači bili izuzetno bitni za Hrvatsku posljednjih godina na velikim natjecanjima, a ponajviše upravo na spomenutom Europskom prvenstvu 2020. godine na kojem je Hrvatska došla do srebrne medalje. Plan je pomlađivanje reprezentacije, a ostaje nam vidjeti kako će ona funkcionirati s obzirom na to da će imati velik broj debitanata na nekom od velikih natjecanja.

Početkom godine pripremni turnir

Kao generalna proba za Europsko prvenstvo, od 6. do 8. siječnja će se u Osijeku odigrati Croatia Cup. Na njemu će sudjelovati domaćin Hrvatska te Bosna i Hercegovina i Rusija. Sve su tri ekipe sudionici nadolazećeg Europskog prvenstva te će odigrati međusobne prijateljske utakmice i vjerujemo da će na tom turniru izbornik Horvat doći do svoje idealne postave na koju će najviše računati na tom velikom natjecanju.
Druga polovica siječnja rezervirana za rukomet

Europsko prvenstvo u rukometu započet će 13., a završiti 30. siječnja. Ono će se igrati u Mađarskoj i Slovačkoj, a na njemu će nastupiti ukupno 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest skupina od po četiri ekipe. Hrvatska će odmah prvog dana turnira igrati protiv Francuske, dva dana kasnije protivnik će joj biti Srbija, a još dva dana nakon tog susreta, Hrvatska će igrati protiv Ukrajine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok