Hrvatski atletičar Filip Mihaljević osvojio je treće mjesto u bacanju kugle na mitingu Dijamantne lige u Lausannei.

U jakoj konkurenciji Filip je s rezultatom 21.37 metara bio treći iza nedodirljivog Amerikanca Ryana Crousera i Novozelanđanina Tomasa Walsha. Mihaljević je hitac vrijedan trećeg mjesta bacio u četvrtoj seriji, nakon nešto slabijeg ulaska u natjecanje uspio je još jednom prebaciti granicu od 21 metar.

Preskočio je srebrenog iz Tokija Joea Kovacsa koji je na kraju bio peti, između njega i Filipa ugurao se Srbin Sinančević. Treba reći da su u Laussani nastupili svi najbolji na svijetu, a opet je dominirao Crouser koji je imao pet uspješnih hitaca i svih pet debelo preko 22 metra.

Tu je granicu još prebacio Novozelanđanin Walsh, ali nije bio ni blizu svjetskom rekorderu i olimpijskom pobjedniku. Imao je Mihaljević minimalnu prigodu za još bolji plasman, naime po pravilima Dijamantne lige nakon pet serija natjecanje nastavljaju najbolja trojica i jednim hicem odlučuju pobjednika.

Međutim, nije bilo realno da ugrozi Walsha i Crousera koji su nastavili s odličnom formom. Bacio je Filip zadnji hitac do 20.36 metara, Walsh je s 22.10 pokušao zaprijetiti Crouseru, ali Amerikanac je natjecanje završio s fantastičnih 22.64.

Novim uspjehom član splitskog ASK-a i najbolji hrvatski atletičar potvrdio je plasman na finale Dijamantne lige koje se održava idućeg tjedna u Zurichu. Nakon toga stiže u Zagreb gdje će nastupiti na Hanžekovićevom memorijalu, na već poznatom spektaklu kraj fontana.

Od ostalih rezultata u Lausannei valja izdvojiti pobjedu Jamajčanke Shelly-Ann Fraser-Pryce na 100 metara s novim osobnim rekordom i rekordom mitinga (10.60 sekundi) koja je nadmašila sunarodnjakinju i olimpijsku pobjednicu Elaine Thompson-Herah (10.64). U troskoku je svjetska rekorderka i olimpijska pobjednica Venezuelanka Yulimar Rojas sa 15,56 m postavila novi rekord mitinga i Dijamantne lige.

Na 400 m prepone je Nizozemka Femke Bol postavila novi rekord mitinga (53.05 sekundi). Jedan od rijetkih poraza doživio je svjetski rekorder u skoku motkom Šveđanin Armand Duplantis, koji je završio tek kao četvrti s preskočenih 5,62 m. Pobijedio je Amerikanac Christopher Nilsen sa 5,82 m. koliko je preskočio i drugoplasirani, njegov sunarodnjak Sam Kendricks, javlja Hina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok