Fifa je i službeno sudionike SP-a u Brazilu rasporedila u četiri 'pota' uoči ždrijeba koji će se održati u petak.

U petak će se održati ždrijeb skupina za Svjetsko nogometno prvenstvo, kojem će Brazil biti domaćin tijekom iduće 2014. godine. Čelnici Međunarodne nogometne organizacije u utorak su objavili izgled četiri bubnja iz kojih će se izvlačiti imena reprezentacija i tako formirati skupine za Mundijal.

Čelnici FIFA-e su odredili, što su bolje znali, bubnjeve prema geografskoj pripadnosti reprezentacija, ali ostao je još jedan upitnik prije samog ždrijeba.

U četvrtom bubnju se nalazi devet reprezentacija (mora ih biti osam), točnije devet europskih reprezentacija, a prije samog ždrijeba u petak će se jedna od tih devet momčadi (također ždrijebom) preseliti u drugi bubanj koji je sazdan od afričkih i južnoameričkih reprezentacija (njih je trenutačno sedam), te će biti pridružena jednoj od četiri neeuropske momčadi iz prve grupe.

Ta bi reprezentacija mogla biti i Hrvatska koja se, dakle, nalazi u četvrtom bubnju, što znači kako postoje silne varijante i solucije u kakvoj skupinu može završiti Hrvatska. Nakon uvođenja ovakvoga sustava Hrvatska teoretski u Brazilu može igrati s bilo kojom od preostalih 31 reprezentacija.

SP u Brazilu, četiri bubnja prije ždrijeba:

  • bubanj 1: Brazil, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Belgija, Njemačka, Španjolska, Švicarska
  • bubanj 2: Alžir, Kamerun, Obala Bjelokosti, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador, ?
  • bubanj 3: Australija, Iran, Japan, Južna Koreja, Kostarika, Honduras, Meksiko, SAD
  • bubanj 4: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Engleska, Francuska, Grčka, Italija, Nizozemska, Portugal, Rusija

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok