Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH održalo je danas javne rasprave u povodu triju zahtjeva za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa koje su podnijeli Klub bošnjačkog naroda i Klub srpskog naroda u Skupštini Kantona 10 (Livanjski), a povodom određenih akata i procedura.

Prvi Zahtjev Kluba bošnjačkog naroda i Kluba srpskog naroda u Skupštini Kantona 10 odnosi se na utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i srpskog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Nacrta Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Kantonu 10. Piše Fena.

Naime podnositelji ovog zahtjeva smatraju da Kantonalno ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta u  osporenom nacrtu zakona nije ispoštovalo niti ugradilo stavove iz ranije presude Ustavnog suda FBiH, a koja je donesena povodom ranijeg prijedloga istog zakona, kojom je tada utvrđena povreda vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda u pogledu prava na vlastiti jezik i pismo u Kantonu 10.

Nadalje, navode da u vezi s osporenim zakonom nije uzeto u obzir negativno mišljenje kantonalnog ministra pravosuđa, te se tvrdi „da predlagač zakona i dalje protežira jedan jezik, jedno pismo i jedan narod, čime se u cijelosti krše prava Srba i Bošnjaka u Kantonu 10“.    

Zahtjev Kluba Srba i Kluba Bošnjaka dodatno su obrazložili njihovi punomoćnici Drago Puzigača i Jasminko Tufekčić, navodeći da  su ova dva naroda diskriminirani u pogledu nastavnog plana i programa, upotrebe jezika (bosanskog i srpskog) i pisma (ćirilica) u obrazovnom sistemu i uopće u institucijama, te posebno kada se radi o štampanju udžbenika

Ukazali su „na dominaciju jednog naroda u Kantonu 10, te pojavu da se obrazovni sistem u ovom kantonu kreira po uzoru na onaj u Republici Hrvatskoj, kao i da je, uz  poteškoće na planu odbrane vlastitog jezika, identiteta i kulture, ugrožen i sam biološki opstanak Bošnjaka i Srba na tom prostoru“.

Podsjetili su da nikada nisu u cijelosti implementirane – presuda Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da Ustav Kantona 10 nije u skladu s Ustavom FBiH, kao ni presuda iz 1998. godine kojom je naziv “Hercegbosanska županija” proglašen neustavnim, upozoravajući na selektivan pristup najodgovornijih na tom planu.

Istovremeno, Klub hrvatskog naroda u Skupšini Kantona 10 u odgovoru na spomenuti zahtjev navodi da u ovom kantonu dosada nije donesen zakon kojim bi se regulirao pojam udžbenika i drugih nastavnih sredstava te uvjeti i postupak njihovog odobrenja i korištenja, prava i obaveze nastavnika, izbor udžbenika i drugih nastavnih sredstava u osnovnim i srednjim školama… 

Ovaj klub tvrdi da je prilikom izrade osporenog zakona implementirana ranija presuda Ustavnog suda iz aprila 2015. godine, tako što je odredbom/članom 20. tog zakona propisano da se školski udžbenici i druga nastavna sredstva štampaju i izdaju u skladu s planom potreba, a prema odobrenom Nastavnom planu i programu, Zakonu o osnovnom školstvu i Zakonu o srednjem školstvu i Ustavu Kantona 10.

Obrazloženje Kluba Hrvata dopunila je njegova punomoćnica, advokatica Vesna Pehar, navodeći da je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa pokrenut preuranjeno, u fazi kada je osporeni zakon ‘došao’ u skupštinsku proceduru u formi nacrta, te ustvrdivši da se standardi i pitanja iz ovog domena konkretiziraju putem podzakonskih akata koje utvrđuje nadležni/resorni ministar.

Dodala je da su zastupnici u Skupštini Kantona 10 bili u prilici na taj nacrt dati primjedbe, prijedloge, sugestije, a što je u ovom slučaju izostalo, pozivajući se na Poslovnik Skupštine kojim su ta pitanja uređena.

Punomoćnica Pehar je mišljenja „da je ovakvim preuranjenim postupanjem blokiran rad Skupštine i pokrenut neopravdan i nepotreban aktivizam“, podsjećajući da su iz Kantona 10 aktuelna čak četiri postupka koji, kako smatra, „nisu ni proceduralno ni suštinski zreli za postupanje i ocjenu vitalnog nacionalnog interesa, odnosno da se radi o zloupotrebi tog instituta“.

Vijeće Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnih interesa razmatrao je u odvojenim javnim raspravama Zahtjev Kluba bošnjačkog naroda i Kluba srpskog naroda u Skupštini Kantona 10 za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i srpskog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Prijedloga Odluke o imenovanju sekretara Skupštine Kantona 10, kao i Zahtjev Kluba srpskog naroda i Kluba bošnjačkog naroda u Skupštini Kantona 10 za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog i bošnjačkog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o prijenosu prava i obaveza.

Podnositelji zahtjeva u vezi s Prijedlogom odluke o imenovanju sekretara Skupštine Kantona 10 su na stanovištu da je uvrštavanjem tog prijedloga u dnevni red skupštinske sjednice od 1. decembra prošle godine prekršena propisana procedura, odnosno da taj prijedlog prethodno nije prošao proceduru radnih tijela čiji sastav odslikava naconalnu strukturu ovog kantona, propisanu Poslovnikom, tako „da su predstavnici iz reda bošnjačkog i srpskog naroda ‘zaobiđeni’ i nisu mogli sudjelovati u odluci kojom se od Agencije za državnu službu traži raspisivanje konkursa za izbor sekretara Skupštine”.

Klub Hrvata u odgovoru navodi da u zahtjevu nisu navedeni činjenični i pravni razlozi za pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa srpskog i bošnjačkog naroda te da nisu potkrijepljeni određenim zakonskim odredbama, a da je procedura javnog natječaja u konkretnom slučaju provedena u skladu s odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne službe u Skupštini Kantona.

Kako je rečeno, Zahtjev Kluba Srba i Kluba Bošnjaka u Skupštini Kantona 10 za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa u postupku usvajanja Prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o prijenosu prava i obaveza, odnosi se na Zakon o šumama, konretno, na zamjenu/izbor četvorice članova/opunomoćenika Skupštine JP „Hercegbosanske šume“ iz reda hrvatskog naroda, „a na čemu insitira HDZBiH, jer prema Statutu ovog preduzeća, ta skupština natpolovičnom većinom može mijenjati Nadzorni odbor, direktora …(Skupštinu JP, inače, čine četiri člana iz reda hrvatskog naroda, dva iz reda srpskog i jedan iz reda bošnjačkog naroda)“.

Stranke u postupku su tokom razmatranja spomenutih zahtjeva odgovorile na niz pitanja članova Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, a koja se tiču merituma, hronologije i procedura koje su u vezi s donošenjem osporenih akata, odnosno navodnim povredama vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i srpskog naroda u Kantonu 10.

Odluka u vezi s razmatranim predmetima bit će donijeta naknadno, a nakon sjednice vijećanja i glasanja, te javno objavljena, kako je to predviđeno utvrđenom procedurom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok