Predsjednik Hrvatskog sabora, dr. Božo Petrov u sklopu službene posjete Bosni i Hercegovini boravio je jučer u Mostaru.

Predsjednik Sabora tom prigodom posjetio je Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, te se susreo s msgr. Ratkom Perićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim i fra Dankom Perutinom, gvardijanom Samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Službeni posjet Mostaru dr. Božo Petrov završio je radnim ručkom s predsjednicima Vlada Hercegbosanske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Posavske županije; Draškom Dalićem, Nevenkom Hercegom, Zdenkom Ćosićem i Marijanom Klaićem, te domaćinom susreta Ljubom Bešlićem, gradonačelnikom grada Mostara.

Predsjednici Vlada upoznali su i ostale članove izaslanstva Hrvatskog sabora sa stanjem na području županija pri čemu je poseban naglasak dan na projekte od posebnog interesa za županiju kao i mogućnost međusobne suradnje po pitanju jačanja institucionalnih i kadrovskih potencijala županija u vezi korištenja sredstava iz EU fondova.

Predsjednik Vlade Draško Dalić upoznao je nazočne o zapostavljenosti Hercegbosanske županije u smislu da je to jedina županija u BiH koja ima dugu granicu sa Republikom Hrvatskom od najmanje 120 km a da pritom nema granični prijelaz za neometano odvijanje svih vrsta roba te da je Vlada Hercegbosanske županije u prethodnom razdoblju uložila cca 13 milijuna KM u prometnicu Prolog – Vaganj radi otvaranja graničnog prijelaza Vaganj koji bi omogućio nesmetan promet ljudi i razvoj tog prostora.

Isto tako predsjednik Vlade Hercegbosanske županije istaknuo je da postoji nezadovoljstvo predstavnika općina Livno i Tomislavgrad u svezi nadoknade za korištenje voda za proizvodnju električne energije na području Republike Hrvatske. Pored toga istaknuta je potreba suradnje dvije Elektroprivrede EP HZ-HB i HEP-a  u vezi realizacije projekata iz oblasti energetike kao što su vjetroelektrane i hidroelektarene Vrilo i Kablići.

Predsjednik Vlade izrazio je nezadovoljstvo odnosom svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini prema prostoru Hercegbosanske županije, a kao primjer naveo je da u strateške dokumente za promet nisu ušle prometnice koje su predlagane od strane predsjednika Vlade Hercegbosanske županije kao što su autocesta Banjaluka – Glamoč – Livno – Split te brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Livno.

Također Draško Dalić je istaknuo da je trenutno jedan od najvećih problema s kojim se susreće prostor Hercegbosanske županije odlazak mladih obitelji te predložio da predstavnici vlasti i poduzeća s prostora Republike Hrvatske imaju više osjećaja za prostor Hercegbosanske županije u smislu mogućih investiranja u ovaj prostor.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok