U Bos. Grahovu je 13. kolovoza 2017. po 21. put održana komemoracija u znak sjećanja na poginulog 21 hrvatskog branitelja koji su 13. i 14. kolovoza 1995. stradali u protuudaru srpskih snaga na položaje Hrvatske vojske.

Riječ je o pripadnicima 141. brigade HV Split-Kaštela i 7 gardijske brigade, ali se na Danu sjećanja komemorirala žrtva i svih drugih branitelja koji su poginuli tijekom Domovinskog rata ne samo području Bos. Grahova nego diljem Domovine.

Sv. misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu predvodio je drvarsko-grahovski župnik don Davor Klečina, a na komemoraciji je bilo nazočno 200-tinjak osoba, najviše roditelja, rođaka i prijatelja, te suboraca poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Solina, organiziranih u Udrugu veterana i prijatelja 141. brigade HV, te Udrugu veterana 6 domobranske pukovnije HV.

Na komemoraciji su bili i izaslanik Splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić, dogradonačelnik Kaštela Grgo Benutić, a iz Kaštel Štafilića došao je jedan autobus članova Bratovštine Gospe od Karmela.

Još su bili nazočni i generalni konzul RH u Mostaru Drago Matijević, članovi Koordinacije udruga branitelja HVO HBŽ, te nekolicina časnika hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Svim nazočnima preneseni su i pozdravi ministra branitelja u Vladi RH Tome Medveda.

Nakon sv. mise pred spomen-križem u središtu Bos. Grahova izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a župnik Klečina izmolio je opijelo za sve poginule branitelje. Prilikom komemoracije kod križa nazočan je bio i počasni vod hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, a zasvirala je i počasna truba.

Nakon komemoracije za sve nazočne upriličena je okrjepa u dvorištu župne crkve u Obljaju.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. u Bosanskom Grahovu svakog 13. kolovoza, na poticaj prof. Slavka Galiota, predsjednika Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, koja je organizator i ovogodišnjeg okupljanja.

Prije dvije godine Dan sjećanja na poginule branitelje u Bos. Grahovu ušao je i u službeni kalendar Ministarstva obrane BiH kao jedan od važnih datuma za obilježavanje.

Iako je široj javnosti nepoznato, nakon veličanstvene „Oluje“ na širem području Bosanskog Grahova vodila se teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga.

U noći s 12. na 13. kolovoza jedinice srpske vojske izvele su jedini pravi protuudar na položaje koje su držali pripadnici 141.brigade.

Te noći neprijatelj, ne mireći se sa gubitkom Knina i ostalog teritorija, najprije topništvom, a zatim u noći i pješaštvom, pokušava povratiti izgubljene položaje, pri tom koncentrirajući svoje elitne i specijalne postrojbe, kojima osobno zapovjeda gen. Mladić u jedinom pravom protuudaru, te presjeći komunikaciju Knin – B.Grahovo ovladavanjem strateški važne točke prijevoja Derale.

Bez obzira na sve gubitke vojnici 141. brigade smogli su snage da zaustave napredovanje neprijatelja -  i zajedno sa interventnim snagama 3. bojne 7. gbr.,  ojačane s dva tenka i borbenom skupinom 6. dp.,  te tenkovskim vodom 113. pbr. - 14. kolovoza povrate izgubljene položaje, a već 15. kolovoza svi skupa zajedno sa 126. dp. i 4. gbr koja nastupa iz pravca Srba, nastavljaju sa napadnim djelovanjima i odbacuju neprijatelja do pred Drvar.

U toj bitci u jednom danu 13 .kolovoza 1995. Hrvatska je vojska imala dvadeset poginulih, jednog nestalog te preko 50 ranjenih pripadnika.

(Udruga Don Juraj Gospodnetić)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok