Radi naplate duga zbog neplaćanja županijske naknade od posebnog značaja za Županiju, koja je propisana Zakonom o vodama Hercegbosanske županije,na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Županijsko javno pravobraniteljstvo pokrenulo je sudski spor protiv Gospodarskog društva HEP – proizvodnja Zagreb, Sektor Hidroelektrane i Crpne stanice „BUŠKO BLATO“ d.o.o. Livno.

U odredbama članka 74. Zakona o vodama Hercegbosanske županije (”Narodne novine Hercegbosanske županije, broj: 8/15) utvrđena je obveza plaćanja županijske naknade od posebnog značaja za Županiju, koju su dužni plaćati korisnici općih dobara bez obzira imaju li sjedište na području Županije, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine ili drugih država. Ova naknada se između ostalog utvrđuje za proizvodnju električne energije i druge pogonske namjene u visini od 0,01 KM/kWh proizvedene električne energije.

Na temelju mjesečnih izvješća o količinama iskorištene vode za proizvodnju električne energije ukupan dug HEP – proizvodnja d.o.o. Zagreb Hercegbosanskoj županiji sukladno ovoj županijskoj naknadi  za 2016. godinu iznosi  1.454.996,00 KM i za 2017. godinu 1.575.955,40 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije pokrenulo jei upravni spor protiv Okolišne dozvole koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo Crpnoj stanici za hidroenergetske objekte gornjeg horizonta HE Orlovac i hidro-akumulaciju Buško jezero s pripadajućim objektima zbog uočenih mnogobrojnih nedostataka.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija