Svjedoci smo u zadnjih par mjeseci da se razina Buškog jezera iz dana u dan naglo smanjuje. Koliko nam je poznato ove godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) vrši sanaciju Buškoga jezera i planira se spuštanje razine vode na biološki minimum.

Kako ubrzo nastupa ljetni period, pretpostavljamo da će zbog velikih vrućina dolaziti do isparavanja vode i razina vode u jezeru će se nastaviti smanjivati, a samim time u vodi će biti sve manje i manje kisika što će dovesti do katastrofalnih posljedica za riblji i biljni svijet Buškoga jezera, navodi se u priopćenju Ekološke udruge sportskih ribolovaca Buško jezero.

Budući da u jezeru trenutno ima velika količina ribe (stotine tona), manjkom kisika doći će do pomora ribe, a samim time u okolnim mjestima širiti će se neugodan miris zbog procesa raspadanja uginule ribe. Sve to može također postati određeni izvor zaraze koja bi mogla biti većih razmjera. Naime, lokalni krivolovci će koristiti priliku i navedena uginula riba bi mogla završiti na jelovnicima mnogih restorana u BIH kao i u susjednim državama.

Poznato nam je da je područje Buškoga jezera krško područje i da voda iz jezera ponire i podzemnim putem dolazi do izvora u Republici Hrvatskoj a neki izvori se koriste i za opskrbljivanje lokalnog stanovništva pitkom vodom, što također može utjecati na izvore raznoraznih zaraza.

Ekološka udruga sportskih ribolovaca Buško jezero (EUSR Buško jezero) pokušala je organizirati zajednički sastanak s predsjednikom Vlade HBŽ, načelnikom Općine Tomislavgrad, gradonačelnikom Grada Livna i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kako bi između ostaloga pokušala pronaći rješenje za gore navedene problem. Međutim, svi osim načelnika Općine Tomislavgrad su se oglušili na dopis, pa smo ovim putem primorani upoznati javnost s mogućim posljedicama smanjenja razine vode u Buškom jezeru.

Također, molimo nadležne institucije da pokušaju nešto poduzeti po gore navedenom pitanju.

Predlažemo slijedeće aktivnosti:

1. Da se uputi dopis HEP- u od nadležnih institucija da se uzme u razmatranje mogućnost povećanja kote spuštanja razine vode iznad biološkog minimuma,

2. Ako bude potrebno da se organizira premještanje matičnih riba iz Buškog jezera u jezero Mandek,

3. U slučaju pomora ribe da se nakon završetka radova od strane HEP-a osigura intenzivno poribljavanje jezera u slijedećih 5 godina,

4. Obvezno da se tijekom spuštanja jezera na biološki minimum osigura nadzor nad jezerom u trajanju od 24 sata u suradnji sa HEP-om i budućim koncesionarom za sportsko rekreacijski ribolov, kako bi se eliminirao eventualni krivolov i da se počinitelji krivolova adekvatno kazne (iz dosadašnjih iskustava poznato nam je da je krivolovcima uvijek vraćana oprema i koliko nam je poznato nisu bili kažnjavani).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok