Skupština Hercegbosanske županije na izvanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Oko ovog prijedloga na prošloj sjednici Skupštine, vodila se duga rasprava nakon čega je donesena Odluka da se ova točka bolje i kvalitetnije pripremi te ponovno iznese pred zastupnike u što kraćem vremenskom roku.

Kao razlog za donošenje ovog zakona, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Božo Perić istaknuo je presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da je određenim člankom ovog zakona povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općine Glamoč, jer po stavu suda, općina Glamoč nije konzultirana oko donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu odnosno, predmetna odluka je donesena bez odgovarajućih konzultacija s lokalnom zajednicom.

Perić je naveo kako je navedenom presudom dana mogućnost Skupštini ove županije da u roku od 6 mjeseci od dana objavljivanja ove presude u Službenim novinama Federacije BiH uskladi odredbu članka ovog zakona sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH do kada se navedena odredba može primjenjivati.

- Pored navedenog, razlog donošenja predmetnih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu jest i činjenica da se pojedina rješenja u temeljnom zakonu nisu pokazala učinkovitim, napose u pogledu gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem - kazao je Perić.

Tim izmjenama je, kako navodi ministar, utvrđeno da Vlada Hercegbosanske županije, na prijedlog županijskog ministarstva i uz pribavljeno mišljenje općine odnosno grada, odlukom propiše uvjete i kriterije dodjele poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com