U okviru nastavka  „Programa sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama  Hercegbosanske županije,  humanitarna organizacija „Genesis Project“ , organizirala je u Livnu obuku predstavnika stručnih službi škola.

Obuci, organiziranoj u cilju podrške stručnim službama škola tokom stvaranja i primjene Individualnog plana podrške i Individualnog plana brige, s ciljem izgradnje njihovih kompetencija nazočili su predstavnici osnovnih škola s područja ove Županije.

Predavači, prof. dr Ivana Zečević, doktor psiholoških nauka, šef Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, ekspert za školsku psihologiju i prof. dr Slavica Tutnjević, doktor psiholoških nauka, ekspert iz razvojne psihologije, profesor na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci naglasak treninga dale su anticipaciju problema, na koje će stručne službe nailaziti kada krenu s primjenom Individualnog plana podrške i Individualnog plana brige.

Između ostalog, prisutni predstavnici škola upoznati su i s „Naputkom o načinu i obliku provođenja odgojno obrazovne podrške i stručnog tretmana“ kojima se regulira realizacija Program sekundarne prevencije u osnovnim školama – donesenim od strane Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Priručnikom o načinu uspješne realizacije programa sekundarne prevencije, potrebi integriranja Programa sekundarne prevencije u godišnji plan rada škole,  te drugim planiranim zadacima koje treba realizirati u okviru Programa.

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona i Hercegbosanske županije  realizira humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizira pod pokroviteljstvom Švedske vlade.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok