U Livnu je održana svečanost otvorenja Poljoprivredne zadruge „Cincar II“. Riječ je o projektu čija je realizacija započela prije nekoliko godina.

Naime, Grad Livno i tadašnji gradonačelnik Luka Čelan te nadležna gradska služba u suradnji s Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar aplicirali su češkoj razvojnoj agenciji te su od iste odobrena sredstva za njegovu realizaciju. Projekt je imao nekoliko faza a u jednom djelu osim Grada Livna i Češke razvojne agencije sredstvima su sudjelovali i Vlada Hercegbosanske županije te UNDP. Izgrađeno je i opremljeno deset mini sirana a sve s ciljem osiguravanja malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno sudjelovanje na tržištu. Kao završna faza projekta bio je plan izgradnje skladišta za zrenje sira te otvaranje Zadruge što je učinjeno danas. Nazočne je u ime Gradske uprave Livna pozdravio gradonačelnik Darko Čondrić te uputio zahvalnost svima koji su doprinijeli da ovaj dugogodišnji projekt s nizom aktivnostima  bude uspješan. „Otvaranjem ove Zadruge za daljnje poslovanje, kao i skladišta za zrenje sira te priprema za daljnji plasman proizvoda, ostvarujemo zadane ciljeve. Nadam se da će ovo biti poticaj novim mlađim naraštajima da se svojim radom uključe u razvoj ove grane poljoprivredne proizvodnje na području Livna“, kazao je u obraćanju Gradonačelnik.

Ovaj projekt u Livnu usmjeren je izravno proizvođačima. To je u svom obraćanju istaknuo konzul Češke Republike u BiH Šćepan Santruček. Dodao je da je češka agencija nabavila i opremu za mikrobiološke analize Zavodu za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije koji je također otvoren prije nekoliko godina kroz ovaj projekt. Kako bi danas mogli govoriti o uspješnoj realizaciji svih faza projekta „Održiva proizvodnja livanjskog sira“ veliki dio posla odradila je Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar i njezinog predsjednika Joze Bakovića. Na današnjoj svečanosti Baković je govorio u ulozi direktora novootvorene poljoprivredne zadruge „Cincar II“. Istaknuo je niz aktivnosti i poteškoća s kojima se susretao kroz rad u realizaciji projekta te istaknuo zadovoljstvo njegovom uspješnom realizacijom. Podsjetio je na sve aktivnosti unatrag četiri godine te zahvalio svima koji su bili nositelji svih aktivnosti i koji su pomogli da na koncu danas Zadruga bude otvorena. Simboličnim presijecanjem vrpce gradonačelnika Čondrića i konzula Santručeka otpočeo je rad Zadruge u Livnu koja će biti od velike pomoći u radu proizvođačima livanjskog sira.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok