Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin, ministar pravosuđa i uprave u Vladi HBŽ, Milan Bašić, savjetnik ministra, Radomir Milaković i načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Buntić jučer su boravili u radnom posjetu odjeljenju suda u Tomislavgradu.

Razlog posjete bio je osnivanje, odnosno ponovno vraćanje Općinskog suda u Tomislavgradu. Inicijativu za Izmjenu i dopunu Zakona o sudovima u FBiH podnijeli su u veljači 2020. godine zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Ante Baković i Petar Galić na što je Vlada Federacije BiH dala suglasnost u srpnju iste godine. Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sudovima u FBiH usvojen je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u listopadu 2020. dok je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojen krajem mjeseca rujna 2021. godine. Nakon što je pozitivno prošao proceduru u oba zakonodavna tijela u FBiH, Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sudovima u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovno je vraćen Općinski sud u Tomislavgradu, koji je u prethodnom razdoblju egzistirao kao odjeljenje Općinskog suda u Livnu.

Predsjednik Općinskog suda u Livnu, Niko Cvitanović primio je nazočne i upoznao ih da su s donošenjem ovog zakonskog rješenja stvorene pretpostavke za ponovno vraćanje Općinskog suda u Tomislavgradu za potrebe stanovnika Općina Tomislavgrad i Kupres, kojima će otvorenje Suda olakšati svakodnevni život. Cvitanović je prisutne upoznao i s ustrojstvom svih jedinica u sklopu suda i djelokrugom rada trenutnog odjeljenja u Tomislavgradu, a posebno je istaknuo i pohvalio rad gruntovnice po opsegu posla i radu djelatnika kao jednu od najboljih u FBIH.

Također, bila je ovo prilika za razgovor o potrebi za uređenjem dodatnih prostorija koje će biti neophodne za budući djelotvoran i funkcionalan rad novoosnovanog suda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok