Financirano sa 2,8 milijuna američkih dolara kredita Svjetske banke i građeno više od deset godina, a prije tri godine je imalo sve dozvole i opremu za prihvat komunalnog otpada iz Livna, Glamoča i Grahova, regionalno odlagalište otpada na Korićini i dalje čeka prve tone smeća.

Ako se nešto uskoro ne poduzme, istovare prvih tona smeća prva neće dočekati zajednička tvrtka osnivača i operater ovog odlagališta, javno poduzeće "Li-čistoća". Ono, naime, ima blokiran račun zbog neisplate plaća za dvoje djelatnika i teret vraćanja višemilijunskog kredita Svjetske banke.

Nitko iz "Li-ćistoće" nije htio pred kamere. Međutim, ono što su ranije navodili kao razlog odgađanja otvaranja deponije je neusvajanje cjenovnika usluga od Općine Glamoč i nerentabilnost poslovanja, ako se smeće bude prikupljalo samo s teritorija osnivača.

Gradsko vijeće Livna također je raspravljalo o ovoj temi, usvojivši zaključak da se krene s odvozom otpada na Korićinu i istovremeno sanira trenutačno odlagalište Table u Livanjskom polju.

 

SNJEŽANA TEKLIĆ, zastupnik Županijske neovisne liste

"Ovaj slučaj regionalne deponije je primjer kako se ne trebaju i ne smiju raditi projekti, zato što su građani Livna i drugih općina zaduženi za dva ogromna kredita koji već dolaze na naplatu".

IVA KRIŠTO, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a 1990

"Privremena deponije u Tablama je postala trajna. Postala je ekološka katastrofa kako za žitelje našeg kraja tako za susjednu državu. Tri općine su osnovale tvrtku 'Li-čistoća' koja je izgradila deponiju. (...) Ne vidim razloga da ta deponija ne počne s radom".

JOSIP GELO, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH

"Jedan od modaliteta je da se čim prije deponija stavi u funkciju s ove tri općine koji su osnivači. Da bi to bilo opravdano je podizanje cijena komunalnih usluga (...), drugo je da općine daju subvenciju komunalnim poduzećima za odvoz otpada".

Za koji god modalitet se osnivači regionalne deponije odluče, bit će bolje rješenje od trenutačnog statusa quo. Svaka dodatna čekanja donose nove probleme i umanjuju šansu da ovo odlagalište ikada profunkcionira.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok