U organizaciji Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ u Livnu je upriličena prezentacija mobilne aplikacije eDnevnik za učenike i roditelje.

Odgovor je to i prilagodba brzom tehnološkom razvoju u svim segmentima društva, pa tako i u obrazovanju, u kojemu će fizički školski dnevnici u potpunosti biti zamijenjeni eDnevnikom. Javlja Federalna.ba.

Prezentaciji i demonstraciji mobilne aplikacije eDnevnik nazočili su brojni prosvjetni djelatnici, koji se nerijetko nalaze i u ulozi roditelja. Riječ je o aplikaciji koju od početka ove školske godine u livanjskoj srednjoj Ekonomskoj školi svakodnevno upotrebljavaju učenici, nastavnici, ali i roditelji.

Pomoćnik rektora za IT inovacije sveučilišta Mostar Tomislav Volarić istaknuo je kako je HBŽ  bila pokretač projekta digitalizacije škola te kako je bitno naglasiti da Sveučilište radi digitalizaciju svih škola koje nastavni plan izvode na hrvatskom jeziku.

„Aplikacija ima osnovne funkcionalnosti – može se vidjeti raspored sati, imamo popis ocjena po predmetima, popis izostanaka djece i, eventualno, bilješke, odnosno sve informacije koje su unijeli razrednici za učenike“, navodi Josip Doko, voditelj službe za tehničku podršku Sumit.

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ Gordana Nakić opisuje svoje iskustvo: „Moje dijete bilo je u školi u Splitu prije 7 godina i zbilja su mogućnosti velike, aplikacija nije složena tako da je potrebna minimalna informatička pismenost da se uđe u eDnevnik i vidi sve što vas zanima“.

Pioniri u digitalizaciji prethodno su prošli obuku, a početne tehničke probleme otklanjali u suradnji sa SUMIT-om. Prednosti eDnevnika, uz nastavnike i roditelje, postupno su prihvatili i učenici.

Ravnatelj Srednje ekonomske škole Livno Miroslav Ćurić dodaje kako u početku učenicima nije sviđalo da roditelji svaki dan mogu imati uvida, ali da je sad to sve stalo na svoje.

U procesu digitalizacije sa mostarskim SUMIT-om sudjeluje 135 škola u pet županija s područja Federacije BiH koje rade po hrvatskom planu i programu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok