Na inicijativu ministrice znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordane Nakić, jučer je održan radni sastanak s predstavnicima lokalnih zajednica i šefovima službi za društvenu djelatnost o suradnji i realizaciji inicijative za unaprjeđenje osnovnog odgoja i obrazovanja, odnosno mogućnosti uvođenja produženog boravka u osnovne škole na području Hercegbosanske županije.

Uzimajući u obzir kako suvremeni način života ukazuje na potrebu sigurnog zbrinjavanja djece mlađe školske dobi nakon ili prije redovite nastave, Ministarstvo je sukladno Zakonu o osnovnom školstvu izradilo Nacrt Kriterija za radno vrijeme u osnovnoj školi te Nacrt Programa rada produženog boravka u osnovnim školama koje je uputilo svim općinama na području Hercegbosanske županije.

„ U moru problema s kojima se u poslijeratnom razdoblju susreće Županija na prvom mjestu je demografski. Svakodnevno smo svjedoci iseljavanja i pada broja učenika zbog čega je godinama aktualna tema koja se odnosi na racionalizaciju školske mreže. S obzirom na značenje i važnost izrade i donošenja nove školske mreže, ne samo za područje prosvjete već i za lokalne zajednice, demografske i gospodarske prilike u HBŽ, rješavanju ovog problema ne smije se pristupiti površno“, kazala je u uvodnom govoru resorna ministrica“ , te dodala kako reformski proces ide u smjeru da sva djeca idu na cjelodnevnu nastavu, na produženi boravak u školama.

„Imajući u vidu značaj optimalne iskoristivosti postojećih školskih kapaciteta pokrenula sam inicijativu za otvaranje produženih boravaka u osnovnim školama koji su značajan korak u reformi školstva koji bi pridonio racionalizaciji školske mreže, kvaliteti odgojno-obrazovnog rada i boljoj iskorištenosti postojećih ljudskih kapaciteta“, kazala je, uz ostalo, ministrica Nakić.

Sudionici sastanka podržali su inicijativu resorne ministrice uz zaključak da će osim optimalne iskorištenosti postojećih školskih kapaciteta, korist od produženog boravka imati učenici koji će biti zbrinuti i imati kvalitetno organizirano slobodno vrijeme i roditelji, jer će im djeca biti na sigurnom i pod nadzorom stručnjaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok