U prošloj je godini u općini Tomislavgrad zabilježeno tri puta više umrlih nego rođenih, pokazuju podaci Općine Tomislavgrad za 2021. godinu upisanih u matice rođenih, umrlih i vjenčanih.

Podaci pokazuju da je na području Tomislavgrada rođeno 124, a umrlo 394 osoba.

Kako bi se popravila demografska slika i spriječilo daljnje iseljavanje mladih obitelji, u travnju prošle godine Općinsko vijeće Tomislavgrad usvojilo je novu Odluku o novčanoj pomoći roditeljima povodom rođenja djeteta te su u proračunu planirana sredstva preko 100.000 maraka.

Prema toj odluci, povodom rođenja djeteta roditeljima pripada jednokratna naknada u iznosu od 800 maraka, što je je za 200 maraka više od ranije odluke usvojene 2019. godine.

Dodatno je, kako bi se zadržale mlade obitelji na ovim prostorima, Općinsko vijeće početkom godine usvojilo Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji i samohranih roditelja na području općine Tomislavgrad za što je u Proračunu za ovu godinu planiran iznos od 200.000 maraka.

Općina će subvencionirati stjecanje prve stambene nekretnine u iznosu do najviše 100 maraka po metru četvornom stambene površine, a subvencionirat će se najviše 75 četvornih metara površine, tako da iznos subvencije po korisniku ne može biti veći od 7.500 maraka.(Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok