Pružanje socijalne pomoći prema zakonski propisanim uslovima jedna je od osnovnih Vladinih funkcija odnosno zadataka države.

Društvena solidarnost može se realizovati ako i samo ako socijalnu pomoć dobiju naši sugrađani koji na to imaju pravo po zakonu, bez bilo čijih diskrecionih odluka neutemeljenih na propisima. Jedino ovakav pristup dugoročno garantuje efikasnu socijalnu zaštitu.

Zato je potpuna zamjena teza da Ministarstvo, insistirajući na uvođenju reda u organizaciji Centra za socijalnu skrb šteti i ugrožava interese korisnika socijalne pomoći. Upravo suprotno, cilj nam je da boljom organizacijom unaprijedimo ciljanje odnosno usmjeravanje pomoći i povećamo iznos za one građane koji prema zakonu imaju na to pravo. Dakle, socijalna pomoć neće biti uskraćena nikome ko na nju ima pravo, a eventualne obustave isplata su u najgorem slučaju privremene i biti će naknadno isplaćene čim se ispune organizacioni i procesni preduslovi. Kao dokaz opredjeljenosti da se pomogne najugroženijim stanovnicima povratničkih opština ,može poslužiti i odluka da se zdravstvena zaštita obezbijedi svim građanima starosti od 60 do 65 godina, koji zdravstvenu zaštitu ne ostvaruju na drugi način.

>>> Korisnici socijalne skrbi iz Drvaru ostaju bez primanja

Izuzetno mi je žao što se interesi najugroženijih građana u najnerazvijenijem kantonu Federacije BiH i povratničkoj regiji Bosne i Hercegovine, koja uprkos resursima ostaje potpuno zanemarena u strategijama razvoja, koriste kao predizborna tema. Organizaciona zapuštenost mora se prevazići – bolje sad nego kasnije. Živimo u malim sredinama gdje javnost dobro zna šta je po srijedi, tako da pravljenje političke teme od egzistencijalnih pitanja nije upitno. Potpuno su nelogične i nesuvisle optužbe da je ukidanje isplata socijalne pomoći motivisano politikom ili dolazećim izborima – stvar je upravo obrnuta. Samo oni koji manipulišu tuđom mukom i javnim novcem imaju interes da se uvođenje reda odgađa.

Bez obzira na negativnu kampanju, otvoren sam za konstruktivnu saradnju koja će dovesti do momentalnog rješenja na dobrobit najugroženijih građana, uz potpunu zakonitost rada i propisane procedure. Pisanje saopštenja nije put do rješenja već upravo politizacija osjetljivog, egzistencijalnog problema naših sugrađana.

Navodi se u priopćenju resornog ministra Momčila Bajića.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok