BiH je dužna u skladu s europskim direktivama kao buduća članica EU uvesti minimalne trošarine na energetske proizvode, uključujući i električnu energiju, potvrđeno je za Nezavisne novine u Uniji za takse i carine EU.

Naime, kako je objasnio Patrick McCullough, glasnogovornik Unije, sve zemlje članice dužne su primijeniti pravila u skladu s Direktivom za oporezivanje energetike 2003/96/EC, koja uključuje i minimalnu razinu trošarina na električnu energiju.

McCullough je istaknuo da od BiH kao dio integracijskog procesa EU očekuje da postepeno uskladi svoje propise s europskom pravnom stečevinom.

"Komisija će razmotriti specifično stanje energetike u sklopu predstojeće procjene bh. aplikacije za članstvo u EU. Radujemo se da ćemo s tim u vezi biti u prilici izanaliziratiodgovore iz upitnika koji se odnose na energetske politike", rekao je on.

Iako nadležna ministarstva nisu željela potvrditi da se planira uvođenje spomenutih nameta, iz odgovora EU je vidljivo da se na tome, ipak, radi.

"Mi razumijemo da je BiH trenutno u procesu određivanja tarifa za 'Elektroprenos BiH' i neovisne operatore sustava, ali Europska komisija nije involvirana. To je pitanje u nadležnosti BiH, koja može angažirati privatne eksperte ukoliko ocijeni da je to potrebno", rekao je McCullough.

Izvor iz BiH je rekao za Nezavisne da će zakon o trošarinama uključujući i odredbe o trošarinama na struju, biti završen do kraja lipnja, a da će pravilnik biti usvojen do kraja godine.

Rečeno je, također, da se razmatra opcija po kojoj bi trošarine na struju za domaćinstva iznosile nula KM, a da razina trošarina za ostale potrošače još nije utvrđena. Pojašnjeno je, takođe, da su eksperti iz Slovenije, Austrije i Hrvatske već održali nekoliko radionica i sastanaka s domaćim vlastima kako bi se usvojio novi zakon o trošarinama u skladu s europskom pravnom stečevinom.

U pogledu očekivanja EU, McCullough je preporučio da se pogledaju preporuke iznesene u Izvješću o napretku BiH iz 2016. godine, u kojem je upozoreno da BiH nije napravila napredak u odnosu na zakonodavstvo o trošarinama i carinama.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH