Košarkašice Livna ponovno oduševljavaju livanjsku javnost. Grad koji se bori sa velikom nezaposlenošću i još većim iseljavanjem jedinu svijetlu točku ima u svom sportu.

Jedan dio te sportske priče su i košarkašice ŽKK Livna, kluba koji je u protekle 4 sezone stekao nevjerojatan sportski ugled na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni. Premda se radi o ženskom sportu koji je općenito podređen muškom, ove se  hrabre djevojke nisu previše zamarale tom činjenicom, te su trenirale svakodnevno, mukotrpno, ostvarujući najbolje sportske rezultate i tako predstavljale svoj grad, županiju pa i državu u najboljem svjetlu.

Zaista,  od jučer, za Livno zna cijela Slovenija, i da, cijela sportska Slovenija, koja se bavi ženskom košarkom od jučer se boji imena ŽKK Livno. Prvak Slovenije i jedan od najbogatijih klubova regije, Athlete Celje, čiji godišnji proračun je veći od cijelog livanjskog proračuna za sport, pao je pred moćnim Livnjakama ( i Duvnjkama). Isto tako, Maribor, jedan od najvećih slovenskih gradova (malo veći od Splita), zadrhtao je pred Anđelima Livna te na kraju morao stisnuti ruku i priznati poraz.

U prvoj utakmici igranoj u 14 sati u dvorani Srednje Zdravstvene Škole Celje naše košarkašice odmjerile su snage protiv domaćina Athlete Celja. U neizvjesnoj utakmici naše košarkašice su slavile rezultatom 68-50. Nije sve bilo sjajno tokom utakmice, iako smo je jako dobro otvorili. Domaće košarkašice hvataju konce utakmice u drugoj četvrtini te se na poluvrijeme odlazi sa samo jednim košem prednosti za našu ekipu. Da stvari budu gore, jedna od najboljih igračica naše ekipe, Sara Jurkić ozbiljno se ozlijedila i nije mogla nastaviti utakmicu.

U drugom poluvremenu, naše košarkašice opterećene osobnim pogreškama, pokazuju pravi karakter, livanjski prkos, te očitavaju jednu malu košarkašku lekciju domaćinu. Kapetanica Gabriela Visković, po subjektivnom mišljenju trenera, ponijela se  “pravo” kapetanski, noseći cijelu ekipu prema pobjedi. Ono što je napravila Kseniji Mitrić odavno nije viđeno. Nikolina Šarić i Tanja Kelić su zajedno imale dvadesetak fenomenalnih asistencija dok je Marija Pavić odigrala vjerojatno najbolju utakmicu života, demonstrirajući sve elemente košarke. Šut, obrana, organizacija, timska igra. Pod košem Josipa Jurič koja igra u nevjerojatnoj formi i neka nova, preporođena Božena Perić su vladale reketom. Kao ekipa, naše cure su djelovale poput Golden State Warriors-a, brze u tranziciji, čvrste u obrani i kvalitetne u završnici. Prava ekipa! Ekipa Celja, s takvim sportskim duhom i prkosom, nije se mogla nositi.

Druga utakmica, protiv Maribora, bila je i utakmica za pobjednice skupine. Naša ozlijeđena igračica, Sara Jurkić, našla je unutarnju snagu i s ozbiljnom povredom odlučila je igrati i dati sve od sebe. Premda nije mogla pružiti svoju najbolju “partiju” što je normalno i logično s obzirom na ozbiljnost povrede, Sara je pokazala hrabrost, karakter i ljubav prema svojim suigračicama i klubu te odigrala utakmicu. Takav potez je primjer svim sportašima, ne samo našeg grada, nego općenito, kako se voli klub i kako se brani čast grada i mjesta iz kojeg dolaziš. Nadamo se samo, da njena želja i odluka da igra neće produbiti i pogoršati njenu ozljedu jer ona je bitan kolačić moćnog livanjskog košarkaškog stroja.

Naše košarkašice su ponovno dobro otvorile utakmicu, međutim nismo mogli nikako slomiti ekipu Maribora, koja je odlično skakala u obrani i napadu. Pametno su izvlačili naše visoke igračice van reketa te tako uzimale skokove. U drugom poluvremenu odlučujemo se na zonsku obranu te tako, taktički nadmudrujemo ekipu Maribora, zatvaramo skok i korak po korak stvaramo prednost. Posljednih 5 minuta utakmice ostajemo bez Gabriele Visković, koje je zbog 5 osobnih grešaka morala napustit parket. Na prvi mah, i zonski pressing Maribora, Mariborčanke uspjevaju smanjiti prednost i usijati strah i laganu paniku u redove našeg kluba. Kratko je trajala njihova ofenziva jer naši bekovi, Marija Pavić, Sara Jurkić, Tanja Kelić i Nikolina Šarić ubrzo pronalaze rješenje za pressing te s nekoliko laganih koševa pitanje rješavaju pitanje pobjednika. Konačni rezultat bio je 71-52. Naše košarkašice s izbornim prvim mjestom u skupini sada imaju četvrtfinalnu utakmicu protiv četvrtoplasirane ekipe skupine A, ljubljanske Ježice. Utakmica je na rasporedu 29. siječnja 2017. godine a mi se nadamo domaćinstvu te prolasku na FINAL Four drugu godinu za redom.

Košarkašice Livna na ovaj turnir su otišle s bolesnom Josipom Jurič koju smo uspjeli zaliječiti do utakmice, te bez bolesnih triju igračica.

U Sloveniji su nastupile:

Gabriela Visković (c)
Marija-Maja Pavić
Sara Jurkić
Nikolina Šarić
Magdalena Bandov
Josipa Jurič
Tanja Kelić
Marina Kelić
Božena Perić

Treneri:

Slavko Krišto
Edin Doračić

Livno Novine

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok