Vlada HBŽ

Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa razmatralo je jučer Zahtjev Kluba srpskog naroda u Skupštini Hercegbosanske županije za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Prijedloga županijskog proračuna za 2017. godinu.

Istovremeno, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa je u sklopu druge javne rasprave razmatralo Zahtjev Kluba srpskog naroda u Skupštini Hercegbosanske županije za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Prijedloga Zakona o izvršenju proračuna za 2017. godinu.

Podnositelj zahtjeva (Klub srpskog naroda u Skupštini HBŽ-a) u prvom predmetu (U-9/17), smatra da u postupku usvajanja Prijedloga proračuna na sjednici Skupštine ove županije od 30. prosinca prošle godine nije ispoštovana procedura, ''jer Nacrt proračuna nije dostavljen na način da ga prethodno utvrđuje Administrativno-pravna komisija koju čine predstavnici triju konstitutivnih naroda, nego je urađen od predsjednika Skupštine i poslan Ministarstvu financija''.

Klub Srba, nadalje, ukazuje ''na neodrživo i nepodnošljivo stanje u općinama Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo s većinskim srpskim stanovništvom", navodeći da pisane primjedbe i amandmani u vezi s predloženim proračunom nisu uvažene, te da se u Hercegbosanskoj županiji ne poštuje ni Ustav ni Zakon o lokalnoj samoupravi.

Ovaj zahtjev je dodatno obrazložio punomoćnik Kluba Srba Drago Puzigaća, koji je kazao da Skupština HBŽ-a radi kroz povjerenstva i odbore u kojima su zastupljena sva tri konstitutivna naroda, te da je to način da se konstitutivni narodi izbore za vlastita prava, navodeći da legalni predstavnici srpskog naroda nisu bili u prilici sudjelovati u kreiranju Nacrta i Prijedloga županijskog proračuna.

Dodao je da općine Drvar sa 6.420 povratnika, Bosansko Grahovo s 2.028 i Glamoč s 1.700 povratnika spadaju u red najsiromašnijih općina u FBiH, te da se u proteklom razdoblju nije učinilo gotovo ništa kako bi se 'popravio' život povratnika i omogućio njihov ostanak na tim područjima, a da u kontinuitetu izostaje briga županijskih vlasti za povratničku populaciju.

Punomoćnik Kluba Bošnjaka u Skupštini HBŽ-a Jasminko Tufekčić potvrdio je prethodno iznesene navode, navodeći da je ovaj klub bio 'suzdržan' prilikom glasovanja za spomenuti prijedlog proračuna, te da predstavnici Srba i Bošnjaka nisu imali mogućnost putem Administrativno-pravnog povjerenstva utjecati na sadržaj proračunskog nacrta/prijedloga.

Istovremeno, Klub Hrvata u Skupštini HBŽ-a smatra da nije bilo kršenja procedura te ''da ne stoje primjedbe podnositelja zahtjeva o tome da Srbi nisu mogli sudjelovati u donošenju/'popravljanju' proračuna, iz razloga što su sva tri ministra iz reda srpskog naroda u Vladi HBŽ-a aktivno sudjelovala u 'pravljenju' i donošenju proračuna, odnosno glasovali za osporeni Prijedlog proračuna''.

Podsjećaju na provedenu proceduru, pozivajući se na Zakon o proračunima u FBiH i Smjernice ekonomske politike, uključujući visinu prihoda i rashoda, te instrukciju Ministarstva financija upućenu svim proračunskim korisnicima.

Navode da je resorno ministarstvo Prednacrt proračuna dostavilo županijskoj Vladi koja ga je usvojila 11. studenog prošle godine i u formi Nacrta poslala Skupštini HBŽ-a, te da je za taj nacrt dobijeno pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva financija.

Punomoćnica Kluba Hrvata, odvjetnica Vesna Pehar, ustvrdila je ''da je Klub Srba u razmatranom zahtjevu iznio niz netočnih tvrdnji'', uz opasku da će taj stav dodatno dokumentirati i obrazložiti.

Navela je da tri ključna resora u Vladi HBŽ-a 'nose' ministri srpske nacionalnosti, te ''da se radi o Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu pravosuđa i uprave i Ministarstvu rada, socijalne skrbi i prognanih, koji su po vlastitoj funkciji kao stručne i kompetentne osobe aktivno radili na Nacrtu i Prijedlogu proračuna''.

Uslijedila su reagiranja i prigovori strana u postupku, te pitanja članova Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH, a koja se odnose na meritum predmeta, uključujući strukturu proračuna, stavku tekućih rezervi i strukturu zaposlenih u stručnim službama Skupštine, te eventualno privilegiranje određenih jedinica lokalne samouprave.

Budući da je predmet U-10/17 usko vezan za prethodno razmatrani zahtjev, uslijedila je kraća rasprava o Zahtjevu Kluba srpskog naroda u Skupštini HBŽ-a za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog konstitutivnog naroda u postupku usvajanja Prijedloga Zakona o izvršenju proračuna za 2017. godinu.

S obzirom na gotovo identičnu problematiku i aktere/strane u postupku Vijeće je konstatiralo da se prethodno iznesena argumentacija može uzeti u obzir i prilikom ocjene potonjeg zahtjeva.

Odluka u vezi s razmatranim predmetima bit će donesena i objavljena naknadno, kako je to predviđeno utvrđenom procedurom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok